Március 23-án sztrájkbizottság alakult Veszprémben az önkormányzati tulajdonú közszolgáltatónál, mert a munkávállalók elégedetlenek amiatt, hogy idén már második éve nem jutnak béremeléshez – olvasható a LIGA Szakszervezetek oldalán megjelent közleményében. A veszprémi szemétszállításban dolgozók úgy vélik, hogy az alacsony presztízsű, magas biológiai kockázatú, veszélyes munkáért több pénzt érdemelnének, különösen a minimálbér-emelés idején. A szakszervezet tavaly óta próbál tárgyalást kezdeményezni a munkavállalói bérekről, de az ügyvezetők folyamatosan halogatnak.

Dr. Bognár Ferenc, munkaügyi szakokleves jogász, szakszerveti képviselő lapunknak elmondta, hogy a munkások is felháborodtak az ügyvezetők halogatása miatt.

Az egyik ügyvezető például tavaly kitalálta, hogy csak postai úton hajlandó kommunikálni, a sztrájkbizottság bejelentését is úgy kellett elküldenem neki

Így is legkésőbb 25-én kézhez kaphatták a hírt Bognár szerint, ehhez képest 28-án, hétfőn reagáltak, április 5-t  – választások utáni dátumot –  megjelölve a bértárgyalos napjára. Erre az arcátlanságra mondták a 29-ei gyűlésen a munkások, hogy elég volt.

A LIGA közleménye szerint a munkásgyűlésen a munkavállalók még azt is kilátásba helyezték, hogy a 7,5 m3-es szemétszállító konténerekkel eltorlaszolják a telephely bejáratát válaszul arra, hogy a munkáltató a sztrájkbizottsággal csak 13 nap múlva hajlandó tárgyalni. Végül egy petíciót hoztak létre, melyet 42-n,  a dolgozók körülbelül 3/4-e aláírta.

Most már nem működik a megfélemlítés sem, aláírták a petíciót a dolgozók

Utalt ezzel a szakszervezeti képviselő a tavalyi esetre, amikor elmondása szerint elkergették a szakszervezeti csoportügyvivőt, ezzel elijesztve a többi dolgozót az érdekképviselettől. A dolgozók a megfélemlítés hatására mentek bele tavaly Bognár szerint a 0 százalékos bérfejlesztésbe. Az ügyvezetők most sem éppen tárgyalóképes felek: Bognár Ferencet egyenesen nem engedték be a telephelyre, amikor át akarta adni nekik a petíciót.

Most a munkások várnak, a petíció eléri-e a hatását, a dolgozók remélik, hogy a  polgármester képes forrásokat előteremteni a bérfejlesztésre. A szakszervezeti képviselő elmondása szerint az önkormányzat informálisan arra hivatkozott, hogy nem kaptak támogatást, mert az adóerejük magasabb, mint a központilag meghatározott határ. De Bognár Ferenc rámutatott: hasonló módon érvelt korábban az ajkai önkormányzat is egy ezzel szinte teljesen megegyező ügyben, ott a dolgozói nyomásra a munkaügyi jogász segítségével végül mégis talált forrást az önkormányzat a dolgozók bérére.

Most a dolgozók várnak Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestének reakciójára, illetve a tárgyalásokra, de

„ha elfogynak az érvek, mert nincs érdemi tárgyalás, akkor nem marad más, mint a cselekvés.”

Forrás: Mérce