A polgári engedetlenségben és pedagógussztrájkban résztvevő több pedagógust arról értesített a NAV, hogy szüneteltették az egészségbiztosítási jogviszonyukat – állítják a pedagógus szakszervezetek. Mindez annak ellenére történt, hogy az érintett pedagógusok nem egész napra, hanem adott esetben csak néhány órára szüntették be a munkavégzést.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus  Szakszervezete (PDSZ) erről egy kedd délután közreadott, és alapvetően a munkáltatóknak címzett nyílt levélben írt. A szakszervezetek ebben kifejtik, hogy

a NAV-tól és a Kormányhivatal Egészségbiztosítási Főosztályától szerzett információik alapján egyértelműen jogellenesnek látszik, ha a munkavállalótól mégis egész napra vontak le bért, illetve szüneteltették a biztosítási jogviszonyt.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke a 24.hu kérdésére megerősítette a nyílt levélben foglaltakat. Azt mondta, hogy több szakszervezeti tag is kereste őket a problémával. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a munkáltatóknak ez a gyakorlata általános volt-e, azaz minden tiltakozót érintett-e. A szakszervezeti vezető mindössze annyit közölt lapunkkal, hogy több tankerületből és óvodából is érkezett ilyen panasz.

A munkavállalók védelmében kérdésünkre ugyanakkor nem nevezte meg, hogy pontosan mely településekről, illetve intézményekről van szó.

 Forrás: 24.hu