Összehangolt, koordinált módon folytatódik a harmadik hete tartó határozatlan idejű pedagógussztrájk – közölte a Pedagógusok Szakszervezete. Szabó Zsuzsa elnök azt mondta: a munkabeszüntetés addig tart majd, amíg követeléseiket nem teljesítik.

Búvópatak néven folytatják akciójukat a pedagógusok. A PSZ elnökének tájékoztatása szerint új módszertant találtak ki, hogy országosan fenn tudják tartani a sztrájkot úgy, hogy abba a résztvevő tanárok se rokkanjanak bele anyagilag, hiszen erre az időszakra nem kapnak bért.

Vagyis a következendőkben már nem egy időben kerül sor a munkabeszüntetésre az ország valamennyi intézményében, hanem mindig máshol – ismertette Szabó Zsuzsa hozzátéve: arról, hogy mikor és melyik teleülésen van sztrájk, egy online felületen (térképen) tájékozódhatnak az érdeklődők. „Mindez pedig nagyban segíti azt, hogy fenntartsunk a figyelmet az oktatás bajai iránt” – vélekedett.

A hétfőre mintegy 13 intézmény jelezte tiltakozási szándékát. Köztük a szegedi Deák Ferenc Gimnázium, ahol március 16-óta folyamatosan sztrájkolnak

a tanárok – jegyezte meg Szabó Zsuzsa, aki szerint „nem lankad ez a fajta véleménynyilvánítás, ez a fajta küzdelem”, hiszen olvasatukban a kormány semmiféle megoldást nem tett le az asztalra, amik a problémák feloldását segítenék. Az érdekképviseleti vezető fontosnak nevezte továbbá a diákok és a szülök támogatását is, emlékeztetve, hogy a múlt héten Békéscsabán, korábban Budapesten szervezetek akciókat, az ADOM Diákmozgalom pedig március 31-re tervez utcai megmozdulást Sopronban.

Szabó Zsuzsa érdeklődésünkre elmondta: mind a PSZ-nek, mind a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) naprakészek a számaik a sztrájkot illetőn, ezeket azonban egyelőre nem sikerült még összefésülniük, így csak annyit tud mondani: minden nap jelentős a részvétel. „De még ki kell szűrni, hogy hitelesek legyünk, hogy hol történt duplán jelentés a PSZ és a PDSZ számára” – ismételte meg.

Végül azt is megerősítette, hogy

a pedagógusok akciója akár még hónapokig is elhúzódhat,

egészen addig, amíg a követeléseik nem teljesülnek. Hozzátette: ha az április 3-i országgyűlési választások után felálló új kormány nem mutat majd hajlandóságot a tárgyalásra, akkor folytatódni fognak a munkabeszüntetések.

Forrás: Inforádió

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!