Óvodapedagógusok indítottak petíciót: a csoportétszámok és a heti munkaidő csökkentését, több óvodapszichológus és fejlesztőpedagógus alkalmazását kérik.

Óvodapedagógusok is csatlakoznak a pedagógussztrájk követeléseihez, petíciójukkal azt szeretnék elérni, hogy legyen feltétele az óvodába lépésnek az óvodaérett állapot elérése a 3. életév betöltése helyett, a szakmai kritériumokat a védőnők és az óvodapedagógusok szakmai szervezetei dolgozzák ki. A "plusz egy év óvoda" kérelmezési rendszerén is változtatnának, azt kérik, hogy az iskolaérettség legyen az iskolába lépés feltétele, ne pedig a hatéves kor – az ezzel kapcsolatos véleményezés jogát visszaadnák az óvodapedagógusok kezébe (jelenleg ugyanis az Oktatási Hivatalé a döntés joga).

Csökkentenék az óvodapedagógusok és a pedagógiai asszisztensek heti munkaidejét, és azt is követelik, hogy valamennyi csoportban legyen „saját” pedagógiai asszisztens. Azt is szeretnék elérni, hogy minden 300 gyerekre pedig jusson egy óvodapszichológus, a fejlesztőpedagógus pedig legyen kötelezően finanszírozott munkakör az óvodákban.

Azt is követelik, hogy a 7.30-15.30 között kötelezően legyenek jelen óvodapedagógusok minden csoportban (jelenleg az előírás a 8-12 óra közötti időtartam, a fennmaradó időben dajka vagy pedagógiai asszisztens is vigyázhat a gyerekekre). A csoportlétszámokat is lecsökkentenék, a maximális létszámot 20 főre, a minimális létszámot pedig 10 főre.

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!