Azonnali intézkedéseket akarnak az oktatás helyzetének javítására a pedagógus szakszervezetek, amelyek készek a tiltakozást április 3-a után is folytatni.

Amennyiben az új kormány, legyen bármilyen összetételű, az április 3-ai parlamenti választás után sem tesz azonnali lépéseket a pedagógus szakszervezetek munkateher- és bérköveteléseivel kapcsolatban, az érdekképviseletek újabb tiltakozó és figyelemfelhívó akciókkal állhatnak elő - mondta a Népszavának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. Nagy Erzsébet szerint hamarosan nyilvánosságra is hozzák javaslataikat annak érdekében, hogy követeléseiket az újonnan alakuló kormány se söpörhesse a szőnyeg alá.

- Arra számítunk, hogy akárki is nyeri a választást, a kormányalakítás jó ideig eltart majd, aztán a saját fizetéseik meghatározásával lesznek elfoglalva, ezt követően pedig elmennek nyári szabadságra. Ezt nem engedhetjük, mert azonnali intézkedésekre lesz szükség ahhoz, hogy az oktatás helyzete ne romoljon tovább - fogalmazott az érdekvédő. Rendezni kell egyebek mellett a bérek és a munkaterhek viszonyát, mégpedig úgy, hogy a döntések már idén szeptembertől életbe lépjenek.

Nagy Erzsébet a mostani kormánytól már nem számít érdemi lépésekre, különösen azután, hogy a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hiába kezdeményezte a sztrájktárgyalások folytatását az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkártól vasárnap azt a választ kapták, a következő egyeztetést “a választás után érdemes ütemezni”. Ugyanakkor a szakszervezetek szerint nagyon is aktuális lenne egy újabb tárgyalási forduló, már csak azért is, mert Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a sajtón keresztül többször is ígéretet tett egy 2023-tól esedékes, 30 százalékos béremelésre, amit uniós forrásból finanszíroznának. A PSZ és a PDSZ képviselői konkrétumokat és írásos megállapodást szeretnének látni, de a kormány szóbeli ígérgetésen kívül másra nem hajlandó.

Mindeközben hétfőn is számos intézményben folytatódott a március 16-án elkezdett határozatlan idejű sztrájk, valamint a február 14-én indult polgári engedetlenségi akciósorozat is. Vannak olyan intézmények, ahol a tanárok a hét első két napján felveszik ugyan a munkát, de jelezték, hogy szerdától, csütörtöktől újra sztrájkba lépnek vagy a polgári engedetlenség eszközével élnek, ha a kormány nem áll érdemben szóba a szakszervezetekkel. Békéscsabán pedig szolidaritási tüntetés lesz a tanárok mellett szerda délután.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!