Ismét sztrájktárgyalást kezdeményezett a kormánnyal a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ám a kormány csak a választás után tárgyalna tovább. A Szabad Hang cikke.

Ezt javasolta a pedagógus szakszervezeteknek írt válaszlevelében Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára.

A határozatlan idejű sztrájk múlt szerdai megkezdése után a szakszervezetek a kormányhoz fordultak, hogy folytassa az egyeztetést a két szakszervezet közös sztrájkbizottságával, miután  a sztrájktörvény előírásai szerint a sztrájk ideje alatt is folytatni kell az egyeztető tárgyalásokat. 

A kormány nevében Kisfaludy László tárgyal a pedagógus érdekképviseletekkel, mióta tavaly megfogalmazták sztrájkköveteléseiket. A helyettes államtitkár a megkeresésre azt válaszolta: a kormány továbbra is nyitott az egyeztetésekre, ahogy eddig is. – Ugyanakkor véleményem szerint a következő sztrájktárgyalást a választás után érdemes ütemezni, miután feláll az új Kormány. Ezért javaslom, hogy a választást követően kerüljön sor a következő tárgyalási időpont egyeztetésére – írta az államtitkár.

A szakszervezetek válaszából az derül ki: továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormány időpontot adjon nekik a jövő hétre. Azt írták: egy ilyen hosszú szünet a tárgyalásokban nem felel meg a sztrájktörvénynek, amely tárgyalási kötelezettséget ír elő a kormánynak.

Miután nem született megegyezés a kormány és a pedagógus érdekképviseletek között, a január 31-i két órás figyelmeztető sztrájk után határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdődött szerdán, országszerte döntött úgy tantestületek része vagy egésze, hogy bizonyos napokon vagy bizonyos tanórák idejére nem veszi fel a munkát. A tiltakozó pedagógusok, ahogy az elmúlt hetek polgári engedetlenség során is, a sztrájkjog fontossága mellett azokat a követeléseket hangsúlyozzák, amelyek érdekében a sztrájkot eredetileg meghirdették: a bérrendezés és a munkaterhek csökkentése, ezáltal a pedagógusok létszámcsökkenésének megállítása a fő célkitűzésük.

A kormány szerint a figyelmeztető sztrájknál kisebb volt a részvétel – akkor húszezernél több pedagógus szüntette be a munkát, most a kormány szerint 15 ezer főnél kevesebben vettek részt a sztrájkban, ami 12-13 százalékos részvételt jelent. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint viszont 38 ezer tanár, a pedagógusok több mint 30 százaléka sztrájkolt.

Forrás: Szabad Hang

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!