Egyre durvább jogsértésekre kényszerítik az iskolaigazgatókat a tankerületi központok, hogy ellehetetlenítsék a pedagógusok március 16-ától kezdődő többnapos munkabeszüntetését – figyelmeztetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekképviselet szerint egyes intézményekben megpróbálják arra kényszeríteni a tanárokat, hogy tartózkodjanak a sztrájktól, az ilyen intézkedések azonban a büntető törvénykönyv vonatkozó passzusa szerint bűncselekménynek minősülnek. Emellett azt is előírnák a pedagógusoknak, hogy a munkabeszüntetést csak egy, az igazgató által meghatározott időpontban lehet jelenteni, aki ezt elmulasztotta, nem sztrájkolhat. Ez is jogsértő: a sztrájktörvény szerint a sztrájkhoz bármikor lehet csatlakozni és bármikor ki lehet lépni. A Népszava cikke.

 A PDSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy a tankerületi központok vezetőinek semmilyen hatásköre nincs a sztrájkkal kapcsolatban, minden elkövetett jogsértésért az intézményvezetők a felelősek, még akkor is, ha a tankerület utasításai szerint járnak el. Ezzel minden bizonnyal a központokban is tisztában vannak, ezért az iskolaigazgatók legtöbbször csak szóbeli utasítást kapnak, hogy ne maradjon írásos nyoma annak, hogy a tankerületek jogsértésre kényszerítik őket. Így ha később pereskedésre kerül sor, az intézményvezetőknek kell majd bíróság elé állniuk, nem a tankerületi vezetőknek.

Mint arról a Népszava is beszámolt,

a kormány korábbi bírósági döntéseket figyelmen kívül hagyva február 11-én rendeletben írta elő, hogy az ő elképzeléseik szerint hogyan sztrájkolhatnak a tanárok.

Például úgy, hogy a tanórák 50 százalékát, érettségiző osztályokban a vizsgatárgyak óráinak 100 százalékát meg kell tartani sztrájk közben is. A PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kénytelen a rendelet előírásinak megfelelően megszervezni a munkabeszüntetést, hogy az jogszerű lehessen, de még ennek ellenére is minden lehetséges módon akadályozzák őket. Az érdekképviseletek ezért a szülők támogatását is kérték: azokba az intézményekbe, ahol sztrájk lesz, ne vigyék be gyermekeiket. Erre válaszul az oktatásirányítás már a szülőket is elkezdte fenyegetni azzal, ha otthon tarják gyermekeiket, törvényt szegnek – ami nincs így, hiszen a szülői igazolással is otthon lehet maradni. Azokban az iskolákban, ahol mégis elmaradnak a tanórák a sztrájk miatt, igazolás sem kell.

A PDSZ országos választmányának tagja, Nagy Erzsébet azt mondta, mindez csak olaj a tűzre. A sztrájkszervezés közben ugyan nagy terheket ró a szakszervezetekre a sorozatos tankerületi és intézményvezetői jogsértések kezelése, de Nagy szerint „öröm az ürömben”, hogy így napi szinten közbeszéd tárgyává válik a sztrájk, amelynek lényege egyébként is a figyelem felkeltése az oktatási rendszer problémáira. A tanárok munkabeszüntetését egyre többen támogatják, a sztrájk mellett több szolidaritási akció és tüntetés is várható a hét folyamán. 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!