Egyre több iskola közössége áll ki saját jogaiért és a pedagógusok követeléseiért. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nem csak szóban támogatja a törekvéseiket, segítséget kínál. Tájékoztatót készített a 2022-es pedagógussztrájk és a pedagógusok polgári engedetlensége kapcsán.

Ebben olyan kérdésekre kaphatnak választ az érintettek, hogy mit jelent a polgári engedetlenség, az-e a pedagógusok 2022 februárjában kezdődött megmozdulása? Megtudhatják, hogy a polgári engedetlenségnek milyen szankciói lehetnek, illetve nem lehetnek, hogyan alakul a társadalombiztosítási (tb) jogviszony a polgári engedetlenség ideje alatt?

Az összeállításukból az is kiderül, hogyan támogathatja a szülő a pedagógusok polgári engedetlenségét és esetleges sztrájkját, illetve azt támogathatja-e gyerek, vagy kiskorú tanuló? De, akit érdekel, azt is megtudhatja, más dolgozók hogyan támogathatják a pedagógusok esetleges sztrájkját. Mindehhez nem kell mást tenniük, mint a TASZ honlapjára kattintani. 

A TASZ szerint a kormány már sokadszor próbálja erővel elhallgattatni azokat, akik jogosan és jogszerűen állnak ki saját érdekeikért. A pedagógusok már hónapokkal ezelőtt benyújtották a teljes oktatási ágazatra kiterjedő sztrájkköveteléseiket és tárgyalást kezdeményeztek a kormánnyal. A bíróság ugyan – egyelőre – jogellenesnek nyilvánította figyelmeztető sztrájkjukat, de az ítéletben azt is egyértelművé tette, hogy a pedagógusoknak joguk van sztrájkolni. A sztrájk tehát alapjog, amely a veszélyhelyzetben is gyakorolható. A kormány ezt az alapjogot írta felül egy nappal később azzal a rendelettel, amelyben gyakorlatilag kiüresítette a pedagógusok sztrájkjogát.

Nem maradt más lehetőség, mint a jogi keretekből kilépő tiltakozás – ezért döntött és dönt úgy egyre több pedagógus, hogy egy-egy napra, néhány tanítási órára megtagadja a munkát. A polgári engedetlenség a szabályok tudatos megszegése, erőszakmentes és erkölcsi indíttatású tett, célja a tiltakozás az igazságtalan, méltánytalan, alapjogsértő szabályozás ellen. Ilyenkor vállalni kell a szabályszegés következményeit is. Nem mindegy viszont, hogy mik lehetnek ezek a következmények. Ezért készült ez a tájékoztató.

Forrás: hirklikk.hu