Egyre több vidéki iskolában csatlakoznak a polgári engedetlenségi akcióhoz. Miskolc, Pécs, Vác, Tatabánya és Martonvásár több intézményében is úgy döntöttek a pedagógusok, hogy nem veszik fel a munkát. A szakszervezetek pedig az alkotmány-bírósághoz fordultak, hogy az AB helyezze hatályon kívül azt a kormány-rendeletet, amivel ellehetetlenítik a sztrájkhoz való jogukat. Az ATV Híradójának riportja.

A pécsi iskola előtt néhány perccel a tanórák után molinóval a kezükben álltak a tanárok, mert csatlakoztak azokhoz a társaikhoz, akik polgári engedetlenségből nem vették fel a munkát. Országszerte egyre többen csatlakoznak az akcióhoz, mert, mint mondják, elegük van a megfélemlítésből, és abból, hogy még sztrájkolniuk sem szabad úgy, ahogy szeretnének.

Öreg vagyok, nincs félnivalóm.  Sokan vagyunk úgy, akik szerződéssel vannak, megfélemlítve egyéb zsarolási módokkal, szívesen nyilatkoznának, szívesen jönnének

– mondta Híradónknak Odrobina Tamás pedagógus.

Miskolcon a Herman Ottó Gimnáziumban a tantestület több mint fele nem vette fel a munkát. A szülők is támogatták a pedagógusok munkabeszüntetését: sokan el sem vitték a gyerekeket az iskolába.

Pilz Olivér pedagógus közölte, hogy a kötelező órákat nem tartják meg, de az iskola természetesen gondoskodott a diákok felügyeletéről, esetleges helyettesítéséről, „bár ezt fél tantestülettel elég nehéz megoldani, így nem minden óra lett megtartva helyettesítéssel.”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ma délután bejelentette: Alkotmánybírósághoz fordulnak amiatt a kormányrendelet miatt, amivel ellehetetlenítették a pedagógusok sztrájkját.

Mi azt kértük a bíróságtól, hogy kérjen alkotmányjogi normakontrollt, magyarán, hogy az alkotmánybíróság adott esetben semmisítse meg azt a rendeletet, ami kiüresíti a sztrájkjogot

– számolt be erről Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

A tanárok kijelentették: mindaddig folytatják a polgári engedetlenséget, amíg el nem érik az érzékelhető béremelést, a munkaterhek csökkentését és a sztrájkjog visszaállítását.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!