Budapesti iskolák mellett Szombathelyen, Dunakeszin, Szigetmonostoron és Hajdúszoboszlón is munkamegtagadással tiltakoztak a pedagógusok a kormány sztrájkrendelete ellen. A Népszava cikke.

Hétfő reggel újabb iskolákban kezdtek polgári engedetlenségi akcióba a pedagógusok, egynapos munkamegtagadással tiltakozva a február 11-én megjelent, a sztrájkjogot súlyosan korlátozó kormányrendelet ellen. Fővárosi intézmények mellett egyre több vidéki iskola tantestületében is úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az akcióhoz.

Szombathelyen a Zrínyi Ilona Általános Iskola 22 pedagógusa tagadta meg a munkát a február 21-ei napra, ez majdnem a tantestület fele. A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban már a tantestület több mint fele, 31 tanár csatlakozott a polgári engedetlenséghez. A szigetmonostori Zöldsziget Körzeti Általános Iskolában 9 pedagógus nem vette fel a munkát hétfő reggel. “Elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk. Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára” - írták. A hajdúszoboszlói Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából 5-en döntöttek a munkamegtagadás mellett.

Budapesten is folytatódott a második hete tartó tiltakozási hullám. Ezúttal a Leövey Klára Gimnázium 33, a Corvin Mátyás Gimnázium 16, a Fekete István Általános Iskola nyolc pedagógusa kezdett polgári engedetlenségi akcióba, amelyhez csatlakozott a Kempelen Farkas Gimnázium tantestületének jelentős része is. „Mi nagyobb, mi fönségesebb, mint embert nevelni az életnek, a hazának” - idézte iskolájuk névadóját a Leövey Gimnázium egyik tanára, Várkonyi Piroska. Az iskola előtt tartott tájékoztatón jelezte, egyetértenek Leövey Klára gondolatával, ám meggyőződésük, hogy a mostani, méltatlan körülmények között ennek nem tudnak megfelelni. 

A kormány még a jogszerű tiltakozás lehetőségét is elvette tőlük azzal, hogy rendeletben írta elő, hogyan sztrájkolhatnak a pedagógusok: lényegében sehogy, ugyanis a gyermekfelügyelet megszervezése mellett a tanórák 50, érettségiző osztályokban pedig a vizsgatárgyak óráinak 100 százalékát meg kellene tartaniuk.

Csatlakozott a tiltakozáshoz a fővárosi Rákóczi Ferenc Technikum 16 oktatója is. - Mi egy szakképzési intézmény vagyunk, így nem a tankerületi központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá tartozunk, de a problémáink ugyanazok – fogalmazott a technikum egyik tanára, Pápai Júlia. Elmondta, most a sztrájkjog korlátozása az egyik legfőbb oka a tiltakozásuknak, de a tanárhiány és a bérhelyzet ugyanolyan kihívásokat jelent a szakképzésben is, mint a köznevelésben.

Mindemellett tanárszakos egyetemi hallgatók is támogatásukról biztosították a polgári engedetlenség eszközével élő tanárokat. “Támogatjuk őket abban, hogy az alaptörvényben foglaltaknak megfelelően élhessenek a sztrájk megszervezésének és az abban való részvételnek a jogával” - olvasható abban a szolidaritási nyilatkozatban, amit már majdnem 700-an írtak alá.

A polgári engedetlenségi hullám február 14-én indult a kőbányai Szent László Gimnáziumban, amelyhez még azon a héten csatlakoztak a terézvárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, a cinkotai Szerb Antal Gimnázium, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium, a Pesterzsébeti Technikum, az V. kerületi Eötvös József Gimnázium, a zuglói Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola, a XIII. kerületi Berzsenyi Dániel Gimnázium, a józsefvárosi Vörösmarty Mihály Gimnázium, valamint a miskolci Földes Ferenc Gimnázium nevelőtestületének tagjai is.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az Alkotmánybíróságon támadta meg a kormány sztrájkrendeletét, emellett folytatják a március 16-ára meghirdetett határozatlan idejű sztrájk szervezését, amivel egyebek mellett értékálló bérrendezést, igazságosabb munkaidőbeosztást szeretnének kiharcolni. 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!