Ma, pár perccel azután, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón arról biztosította a pedagógusokat, hogy a kormány nyitott a problémáikra, a két szakszervezet képviselői tárgyalásra érkeztek az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ahonnan kilépve azt mondták: még soha ennyire szörnyű tárgyalásuk nem volt.

Az EMMI épületéből kilépve Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke így kezdte mondandóját, melyet a Facebook élőben közvetített:

Elképesztő ez a cinizmus, amit tapasztaltunk.

Hozzátette, hogy hiába a 'még elégséges szolgáltatás' egyeztetésére hívták be a szakszervezeti vezetőket, addig múlt pénteken megjelent egy rendelet, amelyről a mai egyeztetésen kellett megtudniuk, hogy a tárca szerint ez épp a még elégséges szolgáltatásról szól.

Arról is tájékoztatott az elnök, hogy mindezek ellenére is a beharangozott március 16-ai sztrájkot megtartják, mert úgy véli. hogy van miért küzdeniük.

Az alkotmányos jogunkat sérti az egész történet, amely bőven elég ok arra, hogy március 16-án összekapaszkodjunk, hiszen minden változatlan, kis előrelépés sincs

 - tette hozzá Szabó Zsuzsa. 

Úgy döntöttünk, módosítjuk a követeléseinket, mert nem tapasztalunk kompromisszumra való készséget a minisztériumtól, és még olyan kérdéseket sem hajlandók megtárgyalni, amely a napi működést teljesen ellehetetleníti

- vette át a szót Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője.

Kifejtette, hogy a koronavírus elleni kötelező oltás miatt számos dolgozó esett ki január 3-tól a rendszerből, sorra lejárnak azok az orvosi igazolások, amelyeket határozott időre kaptak, illetve a miniszter általi mentesítések. Így további dolgozók esnek majd ki a rendszerből. Erre azt a választ kapták, hogy így okafogyott az a sztrájkkövetelés, hogy módosítsák a pedagógusok kötelező oltásáról szóló rendeletet.

Nagy Erzsébet szerint más területeken sincs előrelépés, mint például a bérek, vagy a munkaterhelés ügyében. A pedagógusok egyebek mellett szeretnék elérni, hogy 22 óra legyen a maximális óraszám a pedagógus munkakörben dolgozóknak.

Ami furcsa, hogy a szokástól eltérően az EMMI-ből úgy távoztak, hogy most nem kaptak az egyeztetésre következő időpontot. A PDSZ munkatársa szerint ehhez nincs joguk, hogy ilyen módon gátolják a folyamatos tárgyalásokat. Végül, kérte a pedagógusokat, hogy készüljenek a sztrájkra, és a szülőket, hogy tartsanak ki mellettük. 

A sztrájk alapjog, és az ország iskoláiban a pedagógusok folyamatosan jelzik munkabeszüntetéseikkel, hogy a jelenlegi helyzet már tarthatatlan. 

Forrás: mfor.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!