Tóth Viktor, az intézmény tanára lapunknak elmondta, hogy a következő napokban több budapesti gimnázium oktatói is hasonló akciókat tartanak majd. A HVG cikke.

„Ez egy polgári engedetlenség, nincs összefüggésben a szakszervezetekkel” – jelentette ki a hvg.hu-nak Tóth Viktor, a kőbányai Szent László Gimnázium tanára, miután hétfőn 11 társával nem vették fel a munkát és az intézmény dísztermében ülve tartanak egy napos minisztrájkot. Tóth lapunknak azt mondta, hogy tudomása szerint csoportösszevonásokkal oldják meg az intézményben a helyettesítést.

Tóth a reggelt „krétázással, molinózással” kezdte: krétával felírta a gimnázium előtti járdára, hogy „A sztrájk alapjog”, valamint ugyanilyen feliratú molinót helyezett ki az épület falára - mindezt egyébként a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Facebook-oldala élőben közvetítette. Tóth elmondta, hogy az iskola jelenleg polgári engedetlenséget mutató tanárai az állásukkal játszanak, azonban állítása szerint már nincs mit veszíteniük. Hozzátette, hogy az iskola tanári karának döntő többsége egyetért velük, közel harminc pedagógus reggel egy csoportkép erejéig össze is állt a kifüggesztett molinó alatt.

Megkerestük az intézmény igazgatóját is, azonban Sárkány Péter a tankerületi központhoz irányított minket, ahol – mivel Varjuné Fekete Ildikó tankerületi igazgató házon kívül volt – nem válaszoltak telefonon kérdéseinkre. Kérdéseinket e-mailben elküldtük, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Azt szerettük volna megtudni a tankerületi igazgatótól, hogy a polgári ellenállást tanúsító tanárok milyen retorzióra számíthatnak, erre ugyanis még ők sem tudják a választ. Tóth Viktor elmondása szerint csupán annyit remél, hogy mivel csak egy egynapos ellenállásról van szó, ezért a retorzió is ezzel arányos lesz.

Az oktató hozzátette azt is, hogy a következő napokban több gimnázium pedagógusai is hasonló polgári engedetlenséget fognak tanúsítani, és nem veszik fel a munkát egy napra.

A Szent László Gimnázium tanárai azért döntöttek az ellenállás mellett, mert elmondásuk szerint a kormány legfrissebb rendelete ellehetetleníti későbbi sztrájkjukat.

 

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!