Petíciót indított a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD), mert álláspontjuk szerint a  2021-ben beígért két béremelésből még egyet sem kaptak meg, sem a kormányét, sem a fővárosét. Köves Ferenc, a szakszervezet elnöke Facebookon jelentette be, különböző akciókkal is készülnek annak érdekében, hogy kiharcolják az ágazatban dolgozók béremelését. A Mérce cikke.

 Korábbi cikkünkben már részletesen összefoglaltuk a kialakult szürreális helyzetet, amely azzal kezdődött, hogy a kormányzat 20%, a főváros pedig 15% béremelést ígért a szociális dolgozóknak. Egyik se valósult meg teljes egészében, hívja fel a figyelmet a szakszervezet.

A kormányzati béremelés értelmében minden dolgozónak, a 2021. novemberi fizetéseket alapul véve, 2022. január 1-jétől 20%-kal magasabb bér jár. A valóságban azonban ez jóval alacsonyabb. A szakszervezetek álláspontja szerint a béremelés nem csak alacsonyabb, de még csak ágazati béremelésnek sem tekinthető. A 20 százalékba ugyanis beleszámolták a garantált bérminimum általános emelését is, az ágazati béremelésnek viszont ezen felül kéne történnie a szakszervezetek szerint.

Ami a fővárosi béremelést illeti, 2021 júniusában Budapest bérmegállapodást írt alá a szakszervezetekkel, mely szerint abban az évben a járvány és a kormányzati megszorítások miatt nem fog tudni bért emelni a fővárosi önkormányzat, a 2022-ben viszont biztosítani fogják a 15%-os béremelést. Kiss Ambrus a január 26-i közgyűlésen arra utalt, hogy a fővárosnak a kormányzati béremelést kell kiegészítenie, és a galibát az okozza, hogy a kormány béremelése valójában nem 20%-os. A szakszervezetek szerint viszont nem pusztán erről van szó.

A kulturális és szociális szakszervezetek szerint a bérszövetség értelmében a 15%-os béremelés a kormányzati béremelésen felül is jár, nem csak azt kiegészítve. Sőt, Karácsony Gergely főpolgármester is azt írta Facebook-oldalán a január 26-i közgyűlés előtt, hogy a szociális, a kulturális és a köznevelési területen dolgozók béremeléséről a kormány által megígért állami kompenzáció felül valósítják meg a béremelést.

Köves Ferenc megerősítette: a bérszövetségbe foglalt 15 százalékos béremelés ígérete előbb volt a főváros részéről, mint a kormány állítólagos 20 százalékos béremelése, így nem számolhatják hozzá a garantált bérminimum megemelését.

Az ágazatban dolgozóknak elegük van a főváros és a kormány megszegett ígéreteiből. A SZÁD petícióját órákkal később hogy megosztották már 100-an aláírták.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!