Ha nem sikerül megegyezni a munkáltatóval, március 10-én éjféltől határozatlan idejű sztrájkot indít a Mozdonyvezetők Szakszervezete, ami miatt Budapesten és elővárosaiban minden harmadik, máshol minden második vonat kieshet a munkabeszüntetés idején.

Március 10-én éjféltől határozatlan idejű sztrájkra készül a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ), a tervek szerint minden második vonat kimaradhat a munkabeszüntetés idején. 

 Barsi Balázs, a szakszervezet elnöke az RTL Híradójának azt nyilatkozta, a vita nem a 2022-es béremelésről szól a munkáltatóval, hanem 

a 2021-es 0 százalékos béremelésről szól, és a 7 százalék körüli inflációról. Ennek a kettőnek az olvasata egy elég súlyos reálkereset-veszteség, mi ennek a kompenzációját követeljük.

A Híradó anyagából kiderült, a szakszervezettel hétfőn fog tárgyalni a munkáltató, és szerintük a minimális szolgáltatásról is lesz egyeztetés, azaz hogy a sztrájk ideje alatt is legyen valamilyen vasúti személy- és egyéb szállítás. A tervek szerint – amennyiben nem sikerül megállapodni a munkáltatóval – a sztrájk idején Budapesten az elővárosi vonatok harmada, máshol még több szerelvény eshet ki – hangzott el az RTL Híradójában.

Barsi Balázs ezt megerősítette, hogy a törvény elégséges szolgáltatásra vonatkozó része alapján minden olyan vonalon, amely nem elővárosinak számít, csak minden második vonatnak kell csak közlekednie sztrájk idején.

A munkáltató szerint a sztrájk jogellenes, és a mozdonyvezetők követelése alaptalan, mert a munkáltatói oldal betartotta a hároméves bérmegállapodást, melyet tavaly kötöttek meg a szakszervezetekkel.

A Híradóban elhangzott, a MÁV-Start Zrt. vezetése szerint 2021-ben a mozdonyvezetők bruttó havi átlagkeresete meghaladta a 700 ezer forintot, és hogy ez több mint 60 százalékkal magasabb az öt évvel ezelőtti bérekhez képest. A szakszervezet szerint viszont az országos átlagnál kisebb mértékben emelkedett a fizetés.

Forrás: Propeller

 

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!