Az EMMI állásfoglalása ellenére a szakszervezetek úgy döntöttek, megtartják a hétfőre meghirdetett pedagógussztrájkot. A PDSZ korábbi elnök úgy tudja, az állami fenntartású iskolákban dolgozó, nagyjából 80 ezer pedagógusból 40-50 ezer jelezte, hogy sztrájkolni fog. Mendrey László szerint általános elégedetlenség övezi a szakmát, és alapjaiban kellene átalakítani az oktatási rendszert ahhoz, hogy ez megváltozzon. Az ATV írása.

 Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint törvénytelen a hétfőre tervezett pedagógussztrájk, a szakszervezetek ennek ellenére mégis a demonstráció megtartása mellett döntöttek. Az előzetes becslések 20-40 ezerre tették azoknak a pedagógusoknak a számát, akik csatlakoznak a kezdeményezéshez, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnök azonban még ennél is többről tud.

Az ATV Start című műsorában azt mondta, ő 40-50 ezer főről hallott, és felhívta a figyelmet arra, hogy a sztrájkot alapvetően az állami fenntartású iskolákban hirdették meg, ahol összesen nagyjából 80 ezer pedagógus dolgozik. Ehhez képest a 40-50 ezer egy nagyon nagy szám, és mutatja, hogy nagyon komoly elégedetlenség van – fogalmazott Mendrey, és hozzátette: ő számos olyan nem klikkes iskoláról tud, ahol szolidaritási sztrájkot tartottak 8 és 10 óra között

Azzal kapcsolatban, hogy az EMMI szerint nem törvényes a sztrájk, a volt PDSZ-elnök hangsúlyozta: a jogszerűség kimondása, nem az állam feladata, a Fővárosi Bíróság pedig első fokon jogszerűnek nyilvánította a megmozdulást, és ez a mérvadó.

Ennek ellenére sokakat megfenyegettek, hogy ha csatlakoznak a sztrájkhoz, az nem marad következmények nélkül. Volt, akit fegyelmi eljárással fenyegettek meg, annak ellenére, hogy – mint arra a Mendrey is felhívta a figyelmet – a fegyelmi eljárás intézménye 10 éve megszűnt. Mendrey elmondása szerint a sztrájkhoz távolmaradással csatlakozó diákoknak maximum igazolatlan órákat írhatnak be, a pedagógusok ellen pedig kötelezettségi szegési eljárást indíthatnak, aminek következtében megvonhatják tőlük a jutalmat, kimaradhatnak egy évre a béremelésből. A korábbi PDSZ-elnök ugyanakkor megjegyezte: „Jutalmat, azt hiszem, tizenéve nem kapott egyetlen pedagógus sem, a béremelésnek a mértéke pedig egyértelműen van szabályozva, tehát ezek nem olyan visszatartó erők”. Meg egyébként is, én nagyon úgy érzem, hogy a pedagógusokat már ez sem érdekli – tette hozzá.

Mendrey a műsorban azt is elárulta, hogy hallott olyan esetekről is, amikor a tankerület-vezetők felhívták az intézményvezetőket, felszólítva őket arra, hogy értesítsék a szülőket arról, hogy 8-10 között is normál tanítás lesz, amikor viszont az intézményvezetők azt kérték, mindezt adják írásba, a tankerület-vezetők erre már nem voltak hajlandóak. „Tehát nem történik más, mint az, hogy az igazgatókkal vitetik el a balhét, ami nem túlságosan korrekt” – véleményezte Mendrey.

„Hiszem, ha látom” – Mendrey ezzel reagált arra, hogy a kormány a 2023-ra beígért béremeléssel próbál a sztrájk ellen érvelni. „Az ígéretek elhelyezésére ott van a padlás, az már dugig tele van. Nem beszélve arról, hogy 2023 már egy másik kormány, és mindegy ki lesz, az ő terhére vállal kötelezettséget” – tette hozzá.

Mendrey felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány pénzkiadás nélkül is segíthetne, például óraszámok és a tananyag csökkentésével, ami szintén benne van a pedagógusok követeléseiben.

Mendrey szerint egyébként alapjaiban kellene megváltoztatni az oktatási rendszert. Szerinte ugyanis a mostanit szakmai konszenzus nélkül, politikai irányzathoz kötve alakították ki, az eredmények pedig sem hazai, sem nemzetközi szinten nem állják meg a helyüket. Olyan gyerekeket képeznek, akik felnőtt korukban nem lesznek képesek arra, hogy önállóan gondolkodjanak, valódi értéket hozzanak létre, ami egy összeszerelő üzemben működik, egy országban viszont nem – nehezményezte Mendrey, aki szerint az önkormányzatoknak vissza kellene kapniuk az intézményműködtetési jogukat (ahol erre nincs lehetőség, ott társulásokat kell létrehozni), és változtatni kellene a mostani szerkezetváltó modellen, mert ez a „szegregáció melegágya”. De csökkenteni kellene a tananyagot és a gyerekek terhelését is, ezekhez pedig nem pénz kell, csak elhatározás – fogalmazott Mendrey, és hozzátette: az, hogy aztán pedagógusok bérét 

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!