Lapunk birtokába jutott egy református hittanoktatóknak és hitoktatásban érintett lelkészeknek címzett levél, ami a pedagógusok hétfői figyelmeztető sztrájkjával kapcsolatban foglal állást és ad iránymutatást. A levelet Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Iroda irodavezetőjének aláírásával küldték el. Ebben a pedagógusok hétfői figyelmeztető sztrájkjára utalva azt írják:

[A]z országgyűlési választások közeledtével a baloldali pártok a szakszervezetek (PSZ, PDSZ) közreműködésével – a választási kampány részeként – az állami iskolák pedagógusait befolyásolja.

A levélben azt is írják, hogy szerintük „a különböző jogi folyamatok határidejét figyelembe véve” a sztrájk hétfőn törvényes úton eleve nem tartható meg, a református köznevelési és szakképzési intézmények pedig távol tartják magukat a politikai manipulációtól.

Péntek délután egyébként a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményben jelentette be:

a bíróság az elsőfokú végzésében a szakszervezeteknek adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, azaz kimondta, hogy  a hétfői sztrájk jogszerű lesz a két pedagógusszakszervezet által benyújtott szabályok szerint.

Közleményükben azt írják: a szakszervezetek a bíróságnak bejelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát az ellenérdekelt félen múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e. A szakszervezetek mindenesetre azt ígérik, hogy nem fújják le a sztrájkot, és mindenkit arra biztatnak, hogy folytassák tovább a szervezést. A szakszervezetek egyúttal felhívják az intézményvezetők és fenntartók figyelmét, hogy ebben működjenek együtt a helyi sztrájkszervezőkkel.

Papp Kornél levelében az áll, hogy az egyház úgy tudja, az állami iskolák hitoktatókat akarnak beosztani gyermekfelügyeletre hétfőn, ez azonban egyet jelentene azzal, hogy a „törvénytelenül sztrájkolókkal” együttműködnének. Az irodavezető a levelében arra is felhívja a figyelmet, hogy

a református hittanoktatóknak ragaszkodniuk kell a hétfői hit- és erkölcstan órák megtartásához.

Mivel egy sztrájk törvényes vagy törvénytelen voltát jogerős bírósági határozat állapíthatja meg, kíváncsiak voltunk rá, hogy az egyházi tisztviselő személyes véleményét vagy az egyház hivatalos álláspontját írta-e meg a református hitoktatóknak a hétfői sztrájk jogszerűségéről. Mivel a levél nem részletezi, azt is szerettük volna megtudni, hogy a református egyház tisztviselője pontosan mely szervezeteket tartja „baloldali pártoknak”, amelyek szerinte a kampány részeként pedagógusokat befolyásolnak. A református egyház sajtóirodájától megkérdeztük azt is, mi történik akkor, ha egy hitoktató mégiscsak részt vesz a sztrájkban, illetve ha gyermekfelügyeleti feladatokat vállal a hétfői sztrájk ideje alatt.  Kérdéseinkre a Magyar Református Egyház Kommunikációs Szolgálata reagált, válaszukat szó szerint idézzük:

A hivatkozott levelet az Oktatási Iroda vezetője saját hatáskörben küldte el a Magyarországi Református Egyház alkalmazásában álló hittanoktatóknak. Munkatársunk kötelességének tett eleget, amikor levélben tájékoztatta a hittanoktatókat a január 31-re tervezett sztrájk jogellenességéről. A sztrájk szervezőinek politikai minősítésére nem volt felhatalmazása.

Forrás: 24.hu