Kisokost készített a SzülőiHang a pedagógussztrájk apropóján, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre igyekeznek válaszolni.

Ahogy korábban megírtuk, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sztrájkot hirdetett január 31-re, miután nem tudtak megegyezni a minisztériummal a béremelés mértékéről, illetve az oltatlan pedagógusok helyzetéről sem. Mint ismert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy próbálja megakadályozni a sztrájkot, hogy hangsúlyozza: az nem törvényes, és így a gyerekeket nyugodtan be lehet vinni az iskolába január 31-én is.

A SzülőiHang most pedagógussztrájk-kisokost készített a szülőknek, amelyben leírják a legfontosabb tudnivalókat. Honlapjukon leszögezik:

az egész felnőtt-társadalom közös szégyene, hogy a gyermekeinkkel foglalkozó, értük felelősséget vállaló pedagógusok kezdő alapbére a szakmunkás minimálbérnek felel meg. A jelenlegi pedagógusbérek nem fedezik a megélhetés költségeit, így senki ne lepődjön meg, hogy a közoktatás színvonala folyamatosan romlik, nincs elég pedagógus, aki a gyermekeinket oktassa, nevelje.

Hozzáteszik, „a január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájk gyerekeink érdekét szolgálja. Ne a kellemetlenséget lássuk benne, hanem a lehetőséget, hogy felhívjuk valamennyi honfitársunk figyelmét a magyar közoktatás súlyos válságára”. A kisokosban a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adnak válaszokat, például arra, hogy

  • miért ellenzik a pedagógus-szakszervezetek a pedagógusok kötelező oltását,
  • hogy miért érdemes szülőként támogatni a pedagógussztrájkot,
  • hogyan zajlik majd a sztrájk, és annak ideje alatt tartsuk-e otthon a gyerekünket.

Utóbbi kérdésre egyébként úgy felelnek, amennyiben a sztrájk miatt elmaradnak a tanítási órák, és csak gyermekfelügyelet lesz, akkor külön igazolás nélkül otthon tarthatjuk a gyermeket. „Ebben az esetben, ha megtehetjük, ne küldjük iskolába gyermekünket. Ezzel segítjük a sztrájkolókat, és megkönnyítjük az iskolai gyermekfelügyeletet, és egyúttal a támogatásunkat is kifejezzük. Ha tehetjük és szükséges, akkor szülőként segítsük egymást is a gyermekfelügyelettel” – tették hozzá.

 

Forrás: HVG