Szolidaritási autós felvonulást szervez január 31-én, a pedagógusok figyelmeztető sztrájkjának napján a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). A résztvevők 13:30-tól gyülekeznek majd a Szépművészeti Múzeum előtt, a felvonulás 14 órakor indul az Andrássy útról, és kb. egy órán át fog tartani. Az akcióban bárki részt vehet, aki regisztrál (ez a rendőrség kérése) – ezt emailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy az erre létrehozott felületen lehet megtenni január 28. éjfélig. A szervezők a helyszínen ez alapján adnak azonosító számot a résztvevőknek. A Mérce cikke.

A felvonulás útvonala: Andrássy út – Károly körút – Kossuth Lajos utca – Erzsébet híd – Attila út – Alagút utca – Fő út – Bem rkp. – Margit híd – Szent István krt. – Vác út – Lehel utca – Dózsa György út – Hősök tere.

Mindannyiunk érdeke

A MASZSZ már korábban szolidaritási nyilatkozatban biztosította támogatásáról a pedagógus szakszervezeteket: a szakszervezeti szövetség közleményében azt írta, hogy az akció célja a pedagógusok melletti szolidaritás, de szeretnék támogatni a tagszervezeteik bértárgyalásait is. A MASZSZ a magasabb fizetésért, óraszámcsökkentésért és a kötelező oltásról szóló jogszabály visszavonásáért is kiáll.

Szolidaritását fejezte ki továbbá a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) és a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ), valamint a Szülői Hang is.

Az oktatásban dolgozók béremelésének megvalósulása a tisztességes megélhetés biztosítása mellett esélyt ad arra is, hogy megállítsa a tanárok elvándorlását és újra betöltésre kerüljenek a szükséges, de jelenleg üres oktatói álláshelyek is! Tanárok nélkül nincs oktatás, tanárok nélkül nincs jövőnk!

– fogalmazott a SZEF, hangsúlyozva: a pedagógus szakszervezetek sztrájkköveteléseinek teljesítése az egész magyar társadalom érdeke.

„Az elmúlt étvtizedekben a közszféra dolgozói – a pedagógusok mellett a szociális intézmények, a rendvédelem, az önkormányzatok, a kulturális intézmények, a kormányhivatalok, az egészségügy, a bölcsődék – munkavállalói megbecsülése elmaradt! Aki ma a közszférában a magasabb bérekért, a jobb munkakörülményekért, az igazi életpályáért áll ki, az mindannyiunkért áll ki!”

– csatlakozott az MKKSZ, mely szerint a pedagógusok ma a nemzet népszámosai, pedig a nemzet büszkeségeivé kellene válniuk.

Mindeközben az Emberi Erőforrások Minisztériuma a pedagógus szakszervezetek szerint súlyosan jogsértő módon állítja azt, hogy a hétfőre meghirdetett pedagógussztrájk nem törvényes, nincs róla jogerős bírósági döntés, „a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába”.

Leszögezték: a minisztérium nem foglalhat állást a független magyar bíróság helyett abban a kérdésben, hogy a sztrájk törvényes-e; az ezzel kapcsolatos kijelentései alkalmasak arra, hogy a sztrájkolókat félrevezessék, akadályozzák alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában, a sztrájkolni szándékozó munkavállalókat megfélemlítsék, az intézményvezetőket és más, a sztrájk szervezésében együttműködő feleket elbizonytalanítsák, ezáltal pedig kockáztassák a sztrájk lebonyolítását.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!