Pár nap alatt több mint 20 ezren írták alá a pedagógussztrájkot támogató petíciót, közben a kormány megpróbálná a kétórás sztrájkot ellehetetleníteni. Továbbá: Gyurcsány.

Figyelmeztető sztrájkot hirdetett még decemberben január 31-ére a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, miután közös sztrájkbizottságuk tárgyalt a kormány képviselőjével. A két szakszervezet azt ígérte, hogy ha az akció nem vezet eredményre, akkor március 16-án megismétlik azt.

A sztrájktárgyalások folytatódtak, nem sok eredménnyel, közben indult egy sztrájkot támogató petíció is, amit alig pár nap leforgása alatt több mint 20 ezren írtak alá.

A tárgyalások, a PDSZ szerint, viszont „abszurd, már-már a komikumot súroló kijelentésekkel folytatódtak január 24-én”. A szakszervezetek abban voltak érdekeltek, hogy mielőbb szülessen megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról, a kormányzati fél pedig jogi eszközökkel is igyekszik megakadályozni azt, hogy bármilyen hatékony nyomásgyakorlásra sor kerülhessen.

„Tárgyalóink megrökönyödve hallgatták Kisfaludy László helyettes államtitkár szavait, miszerint a kormány új – nyilván számukra is teljesen nevetséges, komolytalan – álláspontja szerint a sztrájkolóknak (akik természetesen a sztrájk alatt pénzt sem kapnak) nem hogy csak gyermekfelügyeletet kellene biztosítaniuk, hanem meg kellene tartaniuk az órák egy részét is. Amikor rákérdeztünk arra, hogy hogyan kell ezt érteni, esetleg úgy, ahogy az eredeti ajánlatukban leírták, hogy a tanórák 75 százalékát, az jelen esetben 67 és fél percet jelentene, az volt a válasz, hogy például az egyik tanórát kellene megtartani. Ez nyilvánvalóan tarthatatlan álláspont, hiszen ez azt jelentené, hogy nem csak hogy észrevehetetlen a sztrájk, de még ingyen is dolgoznánk alatta” – írja a PDSZ.

A kérést elutasították, és úgy látják, az első pillanattól kezdve arra játszott a kormány, hogy megakadályozza a szakszervezeteket a sztrájkban.

Ezt a helyettes államtitkár visszautasította, és azt mondta, hogy a szakszervezetek emelték ezt az ügyet politikai szintre – és hogy ők, az Emmi, végig partnerek voltak. "Arra a felvetésre, miszerint teljesen jól dokumentálhatóan az Emmi kezdte a politikai szintre emelést azzal, hogy amint bejelentettük a sztrájkbizottság megalakulását, rögtön jött a gyurcsányozás, a helyettes államtitkár kijelentette, hogy nem igaz, ők nem gyurcsányoztak. Erre kollégáink megmutatták neki, hogy még ma is ott van az Emmi honlapján: a Gyurcsány-párt befolyása alatt álló szakszervezeteknek hívták a sztrájkbizottság tagjait. A helyettes államtitkár erre azt a meglepő választ adta tárgyalóinknak, hogy ezt a gyurcsányozást nem ő követte el, nem is ért egyet annak tartalmával, és mindezt ő szóvá is tette az illetékeseknél, miszerint nem szerencsések ezek a nyilatkozatok."

A követelések tekintetében a PDSZ szerint, a kormányoldaltól semmilyen elmozdulás nem tapasztalható: sem a bérek, sem a munkakörülmények tekintetében nem jelentkeztek javaslatokkal. A pedagógusok viszont nem tudják elfogadni a 10 százalékos pótlékemelést és a cafateriát.

 

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!