A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete az aHang felületén indított „Védjük meg az oktatást! Csatlakozzunk a sztrájkhoz! Támogassuk a sztrájkolókat!” elnevezésű petícióját alig néhány nap leforgása alatt több mint 20 ezren írták alá – derül ki a PSZ és a PDSZ közös közleményéből.

A szakszervezetek szerint a tény, hogy a petíciót alig négy nap leforgása alatt már több mint húszezren aláírták, azt jelzi, hogy a munkabeszüntetés hatékony érdekérvényesítő eszköz lehet. Úgy vélik, a kormány ennek ellenére minden  erejével azon munkálkodik, hogy megakadályozza a munkavállalókat alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában. A PSZ és  PDSZ arra kéri a sztrájk támogatóit, hogy írják alá a közös szolidaritási nyilatkozatot.

Ha nem sikerül megállítanunk az ámokfutást, saját gyermekeinket fosztjuk meg az esélytől: a jövőbeli boldogulás, a tudás által kibontakozó, teljes élet lehetőségétől! Ha nem állunk a sztrájkolók mellé, azt írjuk alá, hogy a jövőben az egyszeri állampolgárnak csak súlyos tízmilliókért lesz elérhető olyan oktatás, amivel a gyermekünk lehetőséghez juthat!

-fogalmaznak a közleményben. A Mérce cikke.

A Szülői Hang Közösség is kiáll a pedagógussztrájk mellett. Nyilatkozatukban arra hívják fel a figyelmet, hogy a magyar közoktatásban válsághelyzet állt elő: nincs elég pedagógus, sokan elhagyják a pályát, vagy nyugdíjba mennek, újak pedig alig jönnek, így évről évre romlik a helyzet.

,,Szülőként és pedagógusként egymásra vagyunk utalva, céljaink közösek”– fogalmaznak. Kiemelik, a helyi szinten tapasztalható problémák és hiányosságok mögött rendszerszintű a probléma: a pedagógusok gyalázatosan alacsony bérezése és a pedagógusok szakmai önállóságát korlátozó elhibázott kormányzati oktatáspolitika.

Ha jót akarunk a gyerekeinknek, akkor szülőként is fontos kiállnunk a pedagógusok méltó anyagi és szakmai megbecsülése mellett!

A Szülői Hang párbeszédre és cselekvésre hívja a szülőket, valamint biztatnak mindenkit a pedagógusok petíciójának aláírására. A szülők arra kérik a családokat, hogy

  • ,,Akinél a sztrájk miatt nincs tanítás, az lehetőség szerint inkább ne küldje iskolába gyermekét!
  • Ahol szükséges, segítsünk egymásnak a gyermekfelügyeletben, például az egy osztályba járók szülei vigyázhatnak egymás gyerekeire is.
  • Adjunk hangot véleményünknek, segítsünk kihangosítani a közoktatás rendszerszintű problémáit; ehhez szükséges, hogy mi szülőként is álljunk ki gyermekeink mellett!
  • Vegyük fel a kapcsolatot a sztrájkoló pedagógusokkal, érdeklődjünk, hogyan foghatnánk össze, és egyeztessünk a helyi szintű támogató demonstrációk lehetőségéről!”

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége szintén szolidaritását fejezte ki az ügyben. Közleményükben kijelentették, támogatják a sztrájkbizottság követeléseit, majd hozzátették: „Az oktatás fejlesztése az egész társadalom stratégiai felelőssége, az ország fejlődését csak az oktatás alapozhatja meg.”

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, január 31-re kétórás figyelmeztető sztrájkot szervez a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, melyet hosszú hónapok eredménytelen tárgyalássorozata előzött meg a kormánnyal. Ha a januári figyelmeztető akció sem jár sikerrel, a PSZ és  PDSZ március 13-án is munkabeszüntetést tart majd, ezúttal már egész napos sztrájkkal.

 

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!