A kormány arcul csapta most a pedagógusokat – mondta a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Hiába van most nehéz gazdasági helyzet, a gyereket nem lehet páncélszekrénybe zárni azzal, hogy majd előveszem, amikor lesz pénze az államnak arra, hogy az oktatást elismerje.

Amit a gyerek ma nem kap meg, vagyis a minőségi oktatást, azt nem lehet később pótolni, mert akkor már nem 9, 10 vagy 15 éves lesz, hanem x évvel öregebb – hívta fel a figyelmet a szakszervezeti vezető.

Igenis, küzdeni fogunk. Január 31-én egy két órás figyelmeztető sztrájkkal. Közben pedig tárgyalunk és próbáljuk életben tartani a reményt, hogy a kormány mégiscsak változtat ezen a lehetetlen élethelyzeten. Ha ez sem sikerül, akkor március 16-ra újabb sztrájkot fogunk hirdetni, de lehet, hogy nemcsak egy naposat.

Abban reménykedünk, hogy nem kell kimenni az utcára, nem kell sztrájkot hirdetni azért, hogy végre valahára ez a kormány felfogja: mekkora a felelőssége, mert a jövő munkavállalói most ülnek az iskolapadokban és amilyen az oktatás, olyan lesz az ő szaktudásuk is később. Ez pedig erősen kihat az egész ország gazdasági életére – próbálta magyarázni a helyzetet.

Állóháború kezd kialakulni, 2018 óta tárgyalunk az oktatásirányítással a bérek emeléséről, és nemcsak a pedagógusok béremeléséről, hanem az oktatásban dolgozókéról is. Ugyancsak tárgyalunk az óraszámok csökkentéséről és arról, hogy ezt fixen határozzák meg, mert a bajok eredője, az a -tól -ig óraszám, amely mindent elrejt, és nem lehet tudni, honnan kezdődik a túlmunka. Meg persze arról is tárgyalunk, hogy miként tehetjük a pedagógus pályát vonzóvá a fiataloknak.

Ezek olyan kardinális kérdések, amelyeket, ha záros határidőn belül nem rendezzük, akkor nem lesznek pedagógusok, akik tanítsák a gyerekeket. Nem holnap, hanem már ma – hívta fel a figyelmet a PSZ elnöke.

11-12 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.

Nem tud velünk mit kezdeni a kormány, mert pontos adatokat, tényeket közlünk a tárgyalásokon, nincs más menekülési útja, mint politikai térbe tolni azt, amit mi mondunk. Márpedig ez a leggyalázatosabb az egészben – reagált arra, hogy az Emmi szerint „egyértelmű, hogy a januárra és márciusra bejelentett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója.”

„Teljes őrültség, hogy akár a pártpolitika, akár Gyurcsány Ferenc napi kapcsolatban lenne a szakszervezetünkkel” – hangoztatta Szabó Zsuzsa a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a KlikkFM műsorában.

Forrás: hirklikk.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!