Hónapok óta tartó vitás helyzetet követően megállapodás született a makói Continental – teljes, hivatalos nevén ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. – dolgozói és a vezetőség között, írja az AutoPro. Korábban az állami támogatás megvonása, vitatott rendelkezések, sztrájk és elbocsátások is szóba kerültek az üzem kapcsán.

Nehéz időszakon van túl a Continental makói üzeme, azaz a ContiTech. Igaz ez a dolgozókra és a vezetőségre is: a vitás helyzet idén őszre elfajult, már az állami szintre is eljutott a munkáltató és a munkavállalók vitája, ám úgy tűnik, december elejére végre sikerült megoldást találnia a feleknek.

ÉV ELEJÉN INDULT A KÁLVÁRIA

Még az év elején kezdődött a konfliktus Makón.

Február 17-én, szerdán indult az első sztrájk a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában, a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) akkor arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a sztrájkbizottság a “kollektív munkaügyi vitában jelenleg is tartó kötelező egyeztetés” alatti kétórás figyelmeztető-sztrájkot hirdet tart. A közleményük szerint a kiváltó ok, hogy a cégvezetés még tavaly nyáron egyoldalúan mondta fel a kollektív szerződést.

A sztrájkot a márciusban hozott járványügyi intézkedések miatt függesztették fel, a vita azonban csak a felszín alá került, nem oldódott meg.

CSENDKIRÁLYT JÁTSZOTTAK A NYÁRON

A nyár végén egy igen vitatott (és brutális komment-cunamit okozó) csendrendeletet hoztak az üzemben,

  • a szakszervezet szerint azért, hogy a kollektív szerződésről való egyezkedést akadályozzák meg,
  • a vállalat szerint azonban munkavédelmi okok miatt volt szükség az intézkedésre.

ŐSSZEL JÖTTEK AZ ELBOCSÁTÁSOK, LÁZÁR JÁNOS KIAKADT

Ezt az ősszel elbocsátások követték, részben kölcsönzött munkaerőtől, részben a saját dolgozóitól vált meg a ContiTech. “A Continental állami támogatást vett fel, most pedig több száz embert bocsát el” – fejtette ki a botrány kapcsán Lázár János, aki a munkavállalók oldalán szállt be a pofon-partiba októberben. A politikus szerint a multinacionális vállalat becsapta a dolgozókat, a makóiakat és a magyar államot is.

A helyzet tovább mérgesedett, november végén már arról szóltak a hírek, hogy megvonják az állami támogatást a makói üzemtől.

MEGSZÜLETETT A MEGOLDÁS

December elejére megszületett a megoldás, aláírták az új kollektív szerződést – írja az autóipari hírekkel foglalkozó AutoPro.

A makói Contitech közleménye szerint 2021. december 2-án a felek aláírták a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. új kollektív szerződését. Mint írták, ez fontos lépés ez vállalat számára a munkabéke irányába, ezzel ugyanis “elindultak az egység és az együttműködés útján.“

“Szakszervezeteink, azaz a CDFSZ, az MGSZ és az MTSZSZ a munkáltatóval közösen egy nem mindennapi, szükségszerű helyzetet kezeltek most eredményesen. Ez jó jel és útmutató példa arra, hogy a következő időszakban is képesek legyünk közösen válaszokat adni a kihívásokra” – írja a vállalat. A közlemény szerint az új szerződést belső csatornákon a vállalat minden dolgozója számára elérhetővé teszik.

Forrás: szeged365.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!