Sztrájkbizottságot hoz létre a két nagy pedagógus szakszervezet. A PDSZ és a PSZ négy pontból álló követelést nyújtott be a kormánynak: azonnali béremelést, és a dolgozók munkaterheinek csökkentését követelik. Az ATV Híradó riportja.

Azonnali béremelést és az oktatásban dolgozók munkaterheinek csökkentését követelve közös sztrájkbizottságot alakít a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete - jelentették be a két szervezet közös sajtótájékoztatóján.

A pedagógus szakszervezetek négy pontból álló követelést fogalmaztak meg, amiről Orbán Viktor miniszterelnököt is tájékoztatják.

A pedagógus illetményalap vetítési alapja szeptember elsejétől visszamenőlegesen a mindenkori minimálbér összege legyen. Szeptembertől visszamenőlegesen emelkedjen az oktatásban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak garantált illetménye. A pedagógusok neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember elsejétől legfeljebb heti 22 óra legyen. A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek maximum heti 35 órában legyenek foglalkoztathatók.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón arról beszélt, hogy jövő év elején lesz pedagógus béremelés, de hogy milyen mértékű, azt még nem lehet tudni.

Ma egy kezdő pedagógus nagyjából 150 ezer forintot visz haza havonta.

A szakszervezetek szerint az egyre aggasztóbb pedagógushiány is a méltatlan bérezés miatt alakult ki. Szabó Zsuzsa a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a híradónknak arról beszélt, hogy a nyugdíjazások és az alacsony bérezés miatt egy idő után már nem lesznek pedagógusok a pályán. Nagy Erzsébet a PDSZ ügyvivője emlékeztette rá, hogy a kormánynak 5 napon belül ki kell jelölnie a sztrájktárgyalási partnereket.

Az ügyben megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Válaszukban azt írták, hogy a kormány folyamatosan foglalkozik a pedagógusbérek kérdésével, és amint megszületnek a döntések, időben tájékoztatást adnak. A szakszervezetek akciója kapcsán sajnálatosnak tartják, hogy ők is beszálltak a kampányba, legalábbis erre utal, hogy a sztrájkbizottság megalakításáról a DK közleménye alapján a Dobrev Klárával történő találkozókon született döntés.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!