Az iskolakezdés alkalámából a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felmérést végzett a közoktatásban dolgozók körében a megélhetés, anyagi biztonság témaköreiben. A 2525 pedagógus bevonásával végrehajtott felmérésből jól kirajzolódik, hogy az oktatásban dolgozók jelentős része küzd valamilyen fajta anyagi nehézséggel és a pedagógusok általánosságban elégedetlenek a fizetésükkel – írja a Mérce.

A felmérésben résztvevők több mint 97 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vannak anyagi gondjai vagy megélhetési problémái. Ráadásul a megkérdezettek körülbelül 22 százaléka szerint a bérhelyzetük változatlan maradt pályára állásuk kezdete óta, 30 százalékuk pedig arról számolt be, hogy a helyzet rosszabbodott, mióta tanítani kezdtek. Javulásról csak a felmérésben résztvevők negyede számolt be, valamint kevesebb mint négy százalék azok aránya, akik teljes mértékben elégedettek a fizetésükkel. A bérükkel elégedetlen pedagógusok aránya a megkérdezettek között több mint 85 százalék volt. Ezért a PDSZ szerint a kormányzattal folytatott bárminemű tárgyalás egyik legfőbb feltételének az azonnali, nagyarányú bérrendezés kell hogy legyen.

A PDSZ felmérése szerint a tanártársadalom nagy része a mélyszegénység peremén egyensúlyozik.

A megkérdezettek 70 százaléka nem rendelkezik az egészséges táplálkozáshoz szükséges jövedelemmel, a gyermekneveléssel kapcsolatos költségek kifizetése pedig a tanárok 86 százalékának okoz valamilyen szintű nehézséget.

A megkérdezett tanárok nagy többségének az olyan kiadások kigazdálkodása is komoly anyagi megterhelést jelentettek, mint a ruházkodás, a művelődési-kulturális tevékenységek valamint a nyaralás.

Az egyik legfontosabb létszükségletnek számító lakhatás is jelentős megterhelést jelent a megkérdezettek közel negyven százalékának. Azok közül akiknek gondot okoz a lakhatásuk megoldása, 30 százalék fölötti a lakáshitellel terhelt ingatlanban élők aránya, míg 19.7% azoké, akik szívességi lakhatást vesznek igénybe, vagyis egy családtag, ismerős vagy más személy tulajdonában álló lakásban élnek bérleti díj fizetése nélkül.

Az alacsony fizetések fényében nem meglepő, de a hitellel terhelt saját lakásban vagy albérletben élő pedagógusok jelentős részének komoly nehézségeket okoz az, hogy előteremtsék a törlesztőrészléthez és a lakbérhez szükséges összeget. Az albérletben élő pedagógusok ezért szeretnének is saját tulajdonú ingatlanban élni, ám elenyésző körükben azok száma, akik szerint ez egy reális jövőkép lehet a számukra ilyen bérszintek mellett.

Sokaknak még a pályaelhagyás is megfordult már a fejében, annak érdekében, hogy lehetőségük legyen saját ingatlanhoz jutniuk.

Az alacsony fizetések miatt általános jelenség, hogy a pedagógusok munka mellett korrepetálásokat vállalnak vagy más másodállás végeznek. Így tesz a PDSZ felméréseben megkérdezett 2525tanár 49.6% százaléka is.

Ráadásul a másodállást vállalók közel fele harmadállás vállalására is kényszerül. Az egynél több állásban dolgozó pedagógusok 94 százaléka szerint a másod-és harmadállásuk nélkül nem tudnák fenntartani saját és családjuk életszínvonalát, viszont ugyanúgy 94 százalék azok aránya, akik felhagynának ezekkel a pluszmunkákkal, ha közoktatásban dolgozó pedagógusként megfelelő bérezésben részesülnének.

A PDSZ ezek fényében nem tartja meglepőnek, hogy január óta jelentősen nőtt azoknak a pedagógusoknak az aránya, akik támogatnának egy sztrájkot, jelenleg a megkérdezettek 74.4% százaléka nyilatkozott úgy, hogy támogatna egy ilyen kezdeményezést, 58 százalékuk pedig a hosszabb idejű munkabeszüntetést is megfontolandónak tartja.

(Ne Dolgozz Ingyen! )

 

Forrás: Mérce