Egy pályakezdő tanár alig 150 ezer forintot vihet haza egy hónapban, de a tapasztaltabbak bére sem tartja a lépést a minimálbér-emelkedéssel.

Petíciót indított a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tanári bérek emeléséért,

derül ki az RTL Klub híradójából.

A PDSZ arra kérte a tanárokat, videóüzenetben mondják el a problémáikat az oktatás helyzetével kapcsolatban, amelyből kiderült: a szakma legégetőbb kérdései jelenleg az alacsony bérezés, az új Nemzeti Alaptanterv, valamint a pedagógushiány.

Csernák Tibor, a szervezet tagja szerint a legfelháborítóbb, hogy a kezdő pedagógusok órabére alig több 900 forintnál, ennek fényében pedig nem meglepetés, hogy nem jelentkeznek a fiatalok tanárnak. Hozzátette, a pedagógusi bérek 2014 óta nem követik a mindenkori minimálbér változását.

A PDSZ petíciójában azt szeretné, hogy már szeptembertől a minimálbér legyen a fizetésük alapja, Novák Katalin családokért felelős miniszter viszont az RTL-nek azt mondta, nincs tervben a pedagógusi béremelés. Novák szerint ugyan a pályakezdők bérezése valóban probléma, a tapasztaltabbak jól meg tudnak élni, és amíg a gazdasági helyzet nem teszi lehetővé, nem lesz béremelés.

Forrás: HVG