„Nem vagyunk meglepve, de nagy szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül, egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti az SZFE diákjait. Ezzel megfosztja őket egy minden elemében megújuló, immár kiemelkedő oktatástechnikai hátteret nyújtó, államilag akkreditált felsőoktatási intézmény, az SZFE képzési lehetőségeitől” – fogalmazott többek közt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) MTI-hez eljuttatott közleménye vasárnap, reagálva arra a hírre, hogy gyakorlatilag egy teljes évfolyam elhagyja a fideszesekkel telepakolt alapítványi struktúrába átterelt intézményt.

A közlemény a továbbiakban a jelenlegi infrastrukturális fejlesztésekkel büszkélkedik, olyan állításokat is belefűzve mondandójába, miszerint az előző egyetemi vezetés „lepusztult állapotokat” hagyott maga után.

Szombaton számoltunk be róla a Mércén, hogy a 2019-ben indult filmes 6×6 évfolyam, illetve a 2019-ben indult MA rendező és operatőr osztály is elhagyja az SZFE-t, hogy a Freeszfe Egyesület közreműködésével folytathassák tanulmányaikat az Emergency Exit névre keresztelt diplomamentő programban.

Ennek részeként az SZFE hallgatói, amennyiben nem kívánnak a modellváltáson váltáson átesett intézményben maradni, akkor

öt európai egyetemen folytathatják a tanulmányaikat.

Az Egyesület a salzburgi zeneművészeti egyetemmel (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemmel (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetemmel és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszakával (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémiával (Accademia Teatro Dimitri) állapodott meg az SZFE-s hallgatók átvételéről.

Mint arról az elmúlt hónapokban beszámoltunk, a múlt nyáron alapítványi fenntartásba került SZFE polgársága szeptembertől épületfoglalással tiltakozott az általuk illegitimnek tartott kuratórium működése ellen, amelyet végül novemberben a járványhelyzet súlyosbodása miatt kénytelenek voltak feladni.

Az – azóta több egyetemre is kiterjesztett – alapítványi modell értelmében az intézmények élére kinevezett (kormánytagokkal, illetve Fidesz-közeli személyekkel feltöltött) kuratóriumok teljhatalmat kapnak az egyetemi irányítás fölött, az egyetemi szenátusok jogköreit erősen leszűkítve: a szenátustól elveszik a rektori pályázatokkal, a szervezeti és működési szabályzattal, az intézményfejlesztési tervvel és a költségvetéssel kapcsolatos jogköreit. Az így kialakított egyetemeket továbbra is az állam finanszírozza, de az államtól a fenntartói jogot az alapítványok kezébe helyezik át.

Ennek értelmében az alapítványi kuratóriumok rendelkeznek az intézmények költségvetése, éves beszámolója, szervezeti és működési szabályzata, intézményfejlesztési és vagyongazdálkodási terve fölött.