Levélküldő kampányt indított a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület, mert Magyarország jelenlegi legnagyobb ipari beruházása, a Samsung gödi akkumulátorgyára a lakosság számára elviselhetetlen zajjal működik  - a Mérce cikke.

Mint arról több cikkben is beszámoltunk, az ország első különleges gazdasági övezetében jelenleg is terjeszkedő gödi akkumulátorgyár megengedett határértéket rendszeresen átlépő zaja miatt záporoznak a lakossági panaszok a környezetvédelmi hatósághoz, amely bár tavaly szeptemberben zajcsökkentési terv kidolgozására és végrehajtására kötelezte a Samsungot, az egyre nagyobb számban érintett helyiek nem érzékelnek érdemi változást. Mint a gödi egyesület fogalmaz,

a helyzet, különösen éjszakánként, tűrhetetlen.

Nem mellékes az sem, hogy az egyesület által kikért adatok szerint a gyár két egysége is használatbavételi engedély nélkül működik. A gyár használatbavételi engedélyének meglétére a Göd-ÉRT Egyesület közadatigénylésben kérdezett rá december végén, a kért adatokat azonban a Pest Megyei Kormányhivatal azonban csak fél évvel később, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH)többszöri felszólítása után adta ki.

A válaszul küldött dokumentumok egyike szerint az építésfelügyeleti hatóság egy februári ellenőrzés során azt tapasztalta, hogy a gyár két zónájában engedély nélküli gyártás folyik.

Ezért a hatóság 2021. február 10-én azonnali hatállyal megtiltotta ezeknek az épületrészeknek a használatát. Az indoklás szerint, mivel hiányoznak a használatbavételhez szükséges szakhatósági állásfoglalások, nem dönthető el, hogy ez az épületrész „rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas-e”.

Ezt követően, a februárban kiadott tiltás ellenére az említett két zónában továbbra is folyt a gyártás, ezért a hatóság május 17-én egymillió forint bírság megfizetésére és az engedély nélküli működés leállítására kötelezte a Samsung Magyarország Zrt.-t – számolt be az Átlátszó.

Az egyesület júliusban levélben fordult dr. Tarnai Richárd kormánymegbízotthoz, melyben a gödiek biztonsága és az Alaptörvényben foglalt állampolgári jogaik védelmében követelték,

„hogy amíg a Samsung SDI Magyarország Zrt. engedélyek nélkül, jogszabálysértő módon működik és ezt a magatartását véglegesen meg nem szünteti, gödi gyárát azonnali hatállyal zárják be.”

A most indított levélküldő kampány keretében pedig arra kérnek a civilek mindenkit, aki egyetért azzal, hogy a gödieknek joguk van visszakapni a biztonságukat és a nyugodt, kertvárosi életüket, hogy árasszák el az egyesület levelével a kormánymegbízottat.

A gödiek érdekeit lábbal tipró, állami milliárdokkal megtámogatott beruházásról folyamatosan beszámolunk a Mércén. A Pest megyei kertváros tudatos iparvárossá alakításáról ebben a cikkben írtunk bővebben legutóbb.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!