László Zoltán, a szövetség alelnöke az ATV Startban fejtette ki, hogy itthon mennyire nehéz sztrájkolni, pedig a sztrájkoló munkavállalók inkább tiszteletet érdemelnének.

Orbán Viktor éppen azelőtt tiltotta meg a ferihegyi dolgozók sztrájklehetőségét a veszélyhelyzetre való tekintettel, hogy a légi irányítók a hét közepén beszüntették volna a munkát. László Zoltán leszögezte, hogy az eljárás bár jogszerű volt, nem értenek vele egyet, szerinte mindez „egyértelműen mutatja, a munkavállalókra hogyan tekint ma egy bizonyos réteg”.

Valakik nem értik, hogy a munkavállalók vállán áll a nemzetgazdaság, és ha a munkavállaló nem sztrájkolhat azért, hogy többet keressen, azzal mindenki rosszul jár.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke elmondta, hogy itthon rengeteg korlátozásba ütközik egy sztrájk, komoly jogi csapat kell a megszervezéséhez is. A sztrájk egy alapjog, és az, hogy ezt most Ferihegyen korlátozzák, meglehetősen kérdőjeles „Ebből az következik, hogy a politikai elit nem érti, hogy a sztrájk nem egy gonosz történet, nem egy ellenséges történet, ez része a munka világának” – fogalmazott László Zoltán és hozzátette, hogy tisztelni kell a sztrájkolókat, hiszen ilyenkor azt kell látni, hogy a munkavállaló lojális a céghez, maradni akar, és ezért vállalja a kellemetlen helyzetet.

László hangsúlyozta, hogy a megegyezés a cél, és nem az, hogy a törvényhozáshoz nyúljanak, hatalommal nyomják el a dolgozót. Aláhúzta, hogy az a jó sztrájk, amit nem kell megtartani.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!