Másfél évnyi küzdelem után 10 nap kivehetetlen szabadsággal szúrta ki a kormány az ápolók szemét. Ezért és az új jogviszony miatt méginkább növekvő orvos-ápoló bérkülönbségek ellen vonultak ki a Hősök terére az Egészségügyi Szakdolgozók. Az eseményen több támogató szervezet, politikus (szigorúan párt megjelölés nélkül) és civil aktivista mellett váratlanul egy oltásellenes csoport is megjelent. A szervezők remélik, hogy a megmozdulással változást tudnak elérni, de a résztvevők közül már nem volt mindenki ilyen optimista. A Mérce cikke.

Az eseményt a Mércén percről-percre is követtük.

Egy lapunknak nyilatkozó orvos elmondta, orvosként és állampolgárként is kötelessége szolidaritást vállalni azokkal a szakdolgozókkal akik nem részesültek a szolgálati jogviszony biztosította béremelésből,

viszont a sok negatívumot, a kirendelhetőséget, a megfigyelhetőséget, a csökkent szabadságot, az óraszámok variálást mind a nyakukba kapták. Igazából ők a vesztesei ennek a törvénynek.

„Az egészségügy csapatmunka, ha bárkit sérelem ér akkor kötelességünk kiállni. Azoknak is akik kevésbé sérültek.”

Elmondta azt is, amíg ők egyre kevesebben vannak, addig a betegek száma nem csökken, mindeközben pedig nem éreznek semmifajta megbecsülést. Sem anyagilag, sem erkölcsileg nem kaptak az ápolók ellentételezést, 10 nap plusz szabadságot kaptak csak amit valószínüleg még ki sem fognak tudni venni.

Komjáthi Imre a Magyar Szocialista Párt alelnöke elmondta, ő magánemberként van jelen, mert ott a helye, ahol a szolidaritás jelen van. Szerinte a kormány a koronavírus járvány alatt  semmiféle módon nem becsülte meg a frontvonalban harcolókat, a veszélyhelyzetet bunkósbotként használja.

Nem Semjén-Showra, vadászati kiállításra és nem arra kellett volna költeni, hogy az országot tele öntsék betonnal, hanem az egészségügybe kellett volna rengeteg pénzt rakni és a szakdolgozóknak is valódi béremelést adni.

Azzal kapcsolatban, hogy a 2015-ben hasonló követelések mentén mozgalmat formáló feketeruhást nővért, Sándor Máriát akkor meghurcolta a kamara azt mondta, bár akkor rosszul jártak el, ma az a fontos, hogy megszervezték ezt a tüntetést.

Dr. Balogh Zoltán a megmozdulást szervező Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta, az előzetes jelzések alapján 2-3 ezer ember vártak, ennek közel háromszorosa jött el. Más ágazatok képviselői jelentek meg és eddig összesen 300 szakmai, civil és más szervezet biztosította őket támogatásukról.

Ez mutatja, hogy lehet politika mentesen, pártpolitika mentesen hangunkat, szakmaiságunkat adni a kollegáknak és a társadalom széles köreinek.

 

 

Forrás: Mérce