Habár a legtöbb gyárban a járványügyi szabályozások központi enyhítésével megszűnt a kötelező maszkviselés, néhány helyen még érvényesítik a munkáltatók a maszkszigort, így a Bosch három telephelyén, Hatvanban, Miskolcon és Makláron is. A dolgozók szerint ugyanakkor a mostani járványügyi mutatók mellett többet visz, mint hoz ez a cég által továbbra is alkalmazott szabály, ezért a az Életre Tervezett Munkavállalók Szakszervezete (ÉTMOSz) aláírásgyűjtésbe kezdett a kötelező maszkviselés feloldásáért. A Mérce írása.

Július 30-án 64 új fertőzöttet igazoltak, egy beteg pedig elhunyt a koronavirus.gov.hu adatai alapján, az aktív fertőzöttek száma 31 308 fő jelenleg. 78 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Miután a múlt héten elsőként a Napi.hu számolt be arról, hogy szervezett akcióba lendültek a Bosch dolgozói az üzemcsarnokokban dolgozók obligát maszkviselése ellen, megkérdeztük a szakszervezet elnökét, Kozma Zsoltot arról, hogyan áll az aláírásgyűjtés jelenleg. 

A szakszervezeti vezető közlése szerint az aláírásgyűjtés részben befejeződött, részben azonban továbbra is zajlik a három Bosch-telephelyen. A nyári szabadságolások, illetve részleges üzemleállások ellenére is elérhető munkatársak 90 százaléka aláírta a kezdeményezést, ami kicsivel több mint 3000 dolgozót jelent. 

A maklári telephelyen közel 600-an írták alá, de még tart az aláírásgyűjtés. A miskolci üzemben több mint ezer munkavállaló kényszerszabadságon van alkatrészhiány miatt, így őket nehezebb elérni, de a gyárban dolgozó munkatársak körében folyik az aláírásgyűjtés. Itt is már közel ezer aláírást gyűjtött a szakszervezet – mondta el Kozma Zsolt. 

Összességében elmondható, hogy minden munkatárs támogatja a kezdeményezést, legyen akár oltott akár védettségi oltással nem rendelkező

– tette hozzá.

Kiderült az is, hogy főleg a váltott műszakokban fizikai munkakörökben dolgozó munkatársakat érinti a maszkviselés, ezért elsősorban ők támogatják az aláírásgyűjtést is.

Az érintett dolgozók oltottsági arányáról is érdeklődtünk, de mint kiderült, sem a cégnek, sem a szakszervezetnek nincs adata arról, hogy a munkavállalók hány százaléka védett. Kozma Zsolt ugyanakkor azt elárulta, hogy a cég biztosította az oltás lehetőségét a munkatársaknak, de összességében ezzel kevesen éltek.  

A helyzet megértéshez érdemes felidézni, milyen általános szabályok vonatkoznak a munkahelyi maszkiviselésre jelenleg. A munkahelyi maszk viseléséről a gyárvezetés az anyacég központi vezetésének iránymutatásai alapján, munkavédelmi szakember és üzemorvosok bevonásával dönt. Jelenleg a Boschnál a munkavállalókat szállító autóbuszokon és a gyártócsarnokokban kötelező a maszk, illetve azon irodai területeken, ahol a 1,5 méter távolság munkavégzés közben nem tartható.

Megkérdeztük azt is, hogy pontosan milyen körülmények közt kénytelenek dolgozni a maszkot kényelmetlennek érző dolgozók a Boschnál. 

A gyártócsarnokokban munkaruha viselése kötelező, van olyan telephely, ahol ez a rövid ujjú pólót jelenti, de például a hatvani üzemben hosszú ujjú köpeny viselése kötelező. A csarnokok száraz hőmérséklete – bár klimatizáltak – 25 C° körül van, de a gépek között ez magasabb. A maszk jelen pillanatban egy kényelmetlenséget okozó védő eszköz, melynek szükségessége megkérdőjelezhető, ha sehol máshol az országban nem kötelező használni

– fejtette ki Kozma Zsolt.

A Napi.hu-nak a szakszervezettől korábban úgy nyilatkoztak: bíznak benne, hogy a Bosch módosítani fogja az eddigi szabályokat, de tisztában vannak vele, hogy a lehetséges enyhítés várhatóan csak a következő hullámig tarthat.

A kormány az 5,5 millió beoltott (pontosabban első oltást kapott) elérése után enyhítő intézkedéseket vezetett be, ennek ellenére továbbra is az az elv maradt irányadó a munkavédelmi szabályok miatt, hogy a munkáltató köteles gondoskodni a biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeiről. Az a körülmény tehát, hogy a továbbiakban nem kell maszkot hordani egy szabadidős tevékenység során (például étteremben, moziban, koncerteken), még nem jelenti azt, hogy a munkahelyen is automatikusan elhagyhatjuk a maszkot – erról a PwC jogászai adtak ki elemzést nemrég.

Ha a kockázatértékelés alapján egyes munkavállalói csoportoknál még mindig indokolt a maszkviselés, úgy – az általános szabályok lazításától függetlenül – továbbra is előírható a maszkhasználat. „Végső soron a munkáltató felelőssége, hogy minden olyan intézkedést bevezessen, amely az egészséges és biztonságos munkakörnyezet kialakításához szükséges és indokolt” – írták a tanácsadócég elemzői.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!