„Ez egy újabb példa rá, hogy a magyar kormány semmibe veszi a jogállamiságot és egyértelműen megfélemlíti a polgárokat." A Népszava cikke.

„Ez egy újabb példa rá, hogy a magyar kormány semmibe veszi a jogállamiságot és egyértelműen megfélemlíti a polgárokat. Ráadásul visszaél a Covid-19 járvánnyal, hogy folytathassa munkavállaló-ellenes programját” – olvasható abban a levélben, amelyet a Szállítási Dolgozók Európai Szövetségének (SZDESZ) főtitkára írt Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek, valamint Nicolas Schmit szociális és Adina Valean közlekedési biztosnak. A mintegy 5 millió szállításban dolgozó munkavállalót – közülük 370 ezren a légügyi szektorban tevékenykednek – képviselő szervezet nevében fellépő Livia Spera „rendkívül aggasztónak” tartja, hogy a magyar kormány rendelettel megfosztotta sztrájkjoguktól a légiirányítókat. A levélben az SZDESZ vezető tisztségviselője felszólítja az uniós jog betartatásáért felelős biztosi testületet, hogy határozott és egyértelmű üzenetben adja a budapesti döntéshozók tudtára, hogy az Európai Unió nem tűri el ezt a munkavállaló- és szakszervezet-ellenes lépést.

A szociális párbeszédet és a munkavállalók jogainak a védelmét nem gyengíteni, hanem erősíteni kell Magyarországon. A mostani egy lehetőség az EU számára, hogy demonstrálja közös értékeinket, amelyekért mindnyájan kiállunk

– írja a levélben a főtitkár, aki arra kéri von der Leyenéket, hogy vessenek be minden lehetséges jogi eszközt a sztrájkjogot megsemmisítő rendelet visszavonására, illetve kényszerítsék tárgyalóasztalhoz a magyar hatóságokat és a Hungarocontrolt. Livia Spira szerint az EU Alapjogi Chartája és az uniós szerződések egyaránt hangsúlyozzák, hogy a munkavállalók jogait tiszteletben kell tartani, beleértve a szociális párbeszédhez, a biztonságos álláshoz és a sztrájkhoz való jogukat.

Az SZDESZ főtitkára emellett úgy véli, hogy a magyar kormány döntése ellenséges légkört teremt a szolgálatoknál, kedvezőtlenül hat a munkavállalók jólétére és mentális egészségére, ami komoly biztonsági kockázatokat jelenthet az utasokra és a dolgozókra egyaránt. Orbán Viktor miniszterelnök a hét elején kormányrendeletben tiltotta be a légiirányítók egyik szakszervezetének meghirdetett sztrájkját a járvánnyal összefüggő veszélyhelyzeti törvényre hivatkozva. A döntést széleskörű hazai és nemzetközi tiltakozás kíséri. 

 

Forrás: Népszava