A légiirányítók munkabeszüntetésének lehetőségét is elvették egy kormányrendelettel, bár az sem biztos, hogy megtartották volna a tiltakozást – írja a Népszava.

Bírósághoz vagy az alapvető jogok biztosához kellene fordulni, mert a kormány megsértette a munkavállalók munkabeszüntetéshez való jogát, amikor rendeletben tiltotta meg a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete (CMLISZ) által meghirdetett határozatlan idejű sztrájk keddi megkezdését. Ezt a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Kordás László jelentette ki a Népszava kérdésére.

Kedden ugyanis megjelent a Magyar Közlönyben két, Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet, amely a veszélyhelyzetre hivatkozva gyakorlatilag lehetetlenné teszi a légiforgalmi szolgálatoknál a sztrájkot.

Az intézkedés előzménye az volt, hogy a Magyar Nemzet hétfőn azt írta, már keddtől munkabeszüntetésre készülnek a ferihegyi légi irányítók. Kordás László felajánlotta a tömörülés segítségét is a CMLISZ-nek, amely egyetlen nagy konföderációnak sem tagja, sőt, több érdekvédelmi vezető szerint inkább kerüli a külső kapcsolatokat és a nyilvánosságot, mint keresi. Mivel nincsenek jelen az interneten, szinte lehetetlen elérni a vezetőiket, egyikük nem vette fel a telefonját és üzeneteinkre sem válaszolt, társa pedig azzal zárta rövidre a beszélgetést, hogy nem válaszol a sztrájkkal kapcsolatos kérdéseinkre, azokkal keressük a munkaadót, a HungaroControlt.

Kordáshoz hasonlóan Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke is hiányolja a CMLISZ fellépését saját jogai védelme érdekében, és mindketten azt gondolják a történtekről, hogy a kormány feleslegesen túlreagálhatta az akció hírét.

Valójában még azt sem a szervezet vezetőitől tudja a közvélemény, hogy sztrájkra készültek, hanem a kormánybarát napilap közölte a hírt, hogy nem sikerült megegyezniük a HungaroControl vezetőivel a mostanival együtt hároméves béremelési csomagról, ezért sztrájkot kezdenek.

A hírnek annyi alapja természetesen van, hogy az állami tulajdonú vállalat dolgozói elégedetlenek. A Magyar Nemzet hétfőn úgy fogalmazott, a „légi navigációs szakemberek havi fizetése jellemzően 1–2 millió forint, ami a juttatásokkal 2-3 millióra egészülhet ki”.

Egy név nélkül lapunknak nyilatkozó légiirányító szerint azonban számításaik alapján a világjárvány kezdete óta nagyjából 20 százalékkal csökkent a jövedelmük, mert elvették tőlük a pótlékokat, bónuszokat és a „rekreációs keretet” is, amit üdülésre használhattak. Nem a csökkentés a baj – hangsúlyozta, máshol is csökkentek a bérek, a horvátoknál például 7 százalékkal, de a veszélyhelyzet után ott visszakapták az eredeti összeget, nálunk viszont nem.

Egy másik légiirányító úgy tudja, már közeledtek az álláspontok a bérek ügyében, nem ez a leginkább vitatott kérdés, hanem az oktatás. Eddig ugyanis a munkaszerződése mellé egy kiegészítő megállapodást írt alá az, aki vállalta az új belépők tanítását, de ezentúl minden új dolgozónak belekerül a szerződésébe ez a munka is, ha akar tanítani, ha nem. Informátorunk szerint ez veszélyes játék, emberéletek múlhatnak a megfelelő felkészítésen, felkészülésen. Harmadik társuk azért nem érti a miniszterelnöki aláírással ellátott kormányrendeleteket, mert úgy tudja, részletes lista készült a sztrájk idején elégséges szolgáltatásokról, s azok biztonságos kiszolgálást kínálnak a kormány, a gazdaság vagy a honvédelem miatt fontos légiforgalomnak. Szerettük volna megtudni, a vállalat vezetői is így látják-e a helyzetet, de kérdéseinkre lapzártáig nem kaptunk választ.  

Visszaesett a légiforgalom

A HungaroControl Zrt. polgári és katonai szolgáltatóként felel a repülőgépek biztonságos repüléséért és földet éréséért. Tavaly tavasszal gyakorlatilag hetekre leállt a forgalom nagy része, az áprilisi mélypont után május végén indult be újra, de még így is messze elmaradt a korábbi és a mostani feladatoktól. A cég honlapja szerint 2020 júniusában Budapest fölött kevesebb mint 14 ezer gép repült át, idén júniusban már majdnem 36 ezer, az innen induló vagy ide érkező gépek száma kis híján megduplázódott.  

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!