A legfrissebb, hétfő éjjel megjelent Magyar Közlönyben két olyan rendelet is található, amely a légi irányítókkal foglalkozik. Ezek alapján gyakorlatilag lehetetlenné válik, hogy a légiforgalmi szolgálatok sztrájkot tartsanak. A HVG cikke.

Mindkét rendeletet Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi, és nem véletlenül jelentek meg most:

a kormányközeli Magyar Nemzet hétfőn reggel adott hírt arról, hogy határozatlan idejű sztrájkra készül a magyar légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet, pontosabban a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete (CMLISZ).

A lap szerint három éve zajlanak az egyeztetések a HungaroControl és a vállalat három szakszervezete között. Ezek közül kettővel egyez­ségre jutottak, a controllal való bértárgyalások azonban nem hoztak eredményt, ezért akár már kedden beszüntethetik a munkát.

Az Orbán által jegyzet két rendelet viszont lehetetlenné teszi ezt. Az egyik szerint „a polgári légiforgalmi irányító szolgálat által foglalkoztatott légiforgalmi irányító és körzeti repüléstájékoztató – a polgári légiforgalmi irányító szolgálat utasításai szerint – a munkahelyi képzéssel és továbbképzéssel összefüggő feladatokat köteles ellátni”, „valamint – amennyiben annak egyéb, jogszabályban foglalt feltételei fennállnak – az e tevékenység ellátásához szükséges jogosultságok gyakorlására feljogosító szakszolgálati engedély fenntartásához szükséges feltételeket teljesíteni”.

A másik rendelet „a veszélyhelyzet során a légiközlekedés biztonságának megőrzése és a COVID-elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök zökkenőmentes szállítása érdekében szükséges intézkedések” miatt született. Ebben pedig arról írnak, hogy

a sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 3. § (2) bekezdésében meghatározott szervezeteken túl honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél”.

Forrás: HVG