Határozatlan idejű sztrájkot kezdhet a magyar légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet – értesült a Magyar Nemzet. Keveslik a 15 százalékos béremelést, noha a tennivalójuk az elmúlt másfél évben, a pandémia hatására közel harminc százalékkal csökkent.

Három éve zajlanak az egyeztetések a HungaroControl és a vállalat három szakszervezete között. Kettővel egyez­ségre jutottak, a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezetével (CMLISZ) a bértárgyalások nem hoztak eredményt, ezért akár már kedden beszüntethetik a munkát – tudta meg iparági forrásból lapunk.

A tárgyalások kimenetelét az is befolyásolta, hogy a légiforgalmi vállalat 2020 márciusa óta – 2019 azonos időszakához képest – hatvan százalékot meghaladó forgalomcsökkenést szenvedett el, ami hasonló mértékű bevételkieséshez, illetve a légiforgalmi irányítók radikális, akár harmincszázalékos munkaterhelés-csökkenéséhez vezetett. Emiatt sok európai légi navigációs szolgáltató kényszerült arra, hogy csökkentse az irányítói fizetéseket vagy elbocsássa a szakállomány egy részét. A Hungaro­Control idén júniusban a havi 1,5–3 millió forint közötti irányítói jövedelmek mérséklése helyett a 2021 és 2023 közötti időszakra évi ötszázalékos, azaz összesen 15 százalékos béremelést ajánlott a CMLISZ-nek. A szakszervezet azonban ezt a növelést nem tartotta elfogadható mértékűnek, egyúttal jelezte, hogy határozatlan idejű sztrájkba lép.

A légi navigációs szakemberek havi fizetése jellemzően 1–2 millió forint között alakul, ami a juttatásokkal 2-3 millióra egészülhet ki. Mivel az irányítók speciális munkaidő-beosztásban dolgoznak, a pihenőidejüket kiemelkedően komfortos környezetben tölthetik el: korszerű pihenőszobák, egyszemélyes alvókapszulák, masszázsfotellel és biliárdasztallal felszerelt rekreációs helyiség, fitneszterem, futópadok, napozóterasz, internetsziget és könyvtár is rendelkezésükre áll.

Feltöltődésüket szolgálja a kéthetes rekreációs célú távollét, amely az éves rendes szabadságon felül jár. A HungaroControl székházában magas színvonalú egészségügyi rendelő működik, amely belgyógyászati és kardiológiai támogatást is nyújt a munkavállalóknak. A munkáltató a koronavírus-világjárvány kezdetétől fokozottan ügyel a légiforgalmi irányítók egészségének megőrzésére, így külön oltási programot szervezett az irányító kollégáknak, soron kívül biztosítva számukra a Covid–19 elleni védőoltást.

Forrás: Magyar Nemzet

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!