Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke úgy látja, a kormány visszaél a tanárok hivatástudatával, türelmével, miközben a nyugdíjas tanárok száma rohamosan emelkedik, a pályakezdők bére pedig pótlékkal együtt nem éri el a garantált bérminimumot, holott a munkaterhek egész Európában nálunk a legnagyobbak.

Nemrég a Népszava írt arról, hogy az új Nemzeti alaptantervhez (NAT) igazítják a tanárképzést, a pedagógusok egyetemi felkészítéséből pedig törlik a "felesleges" tartalmakat. Ezzel kapcsolatban Szabó Zsuzsa az ATV Egyenes Beszéd című műsorában hangsúlyozta: egy pedagógus akkor tud tanítani, ha biztonságban van, és sokkal több a tudása, mint a diákoknak. Ha egy pedagógus csak annyit tud, amennyit meg kell neki tanítani, akkor az "rég rossz", mert nem lesznek gyerekek, akik ezek után tovább tanulnak.

A PSZ elnöke elmondta, hogy a stratégiai kerekasztalon megismerték a változtatást, kaptak erről egy tájékoztatást. Mint fogalmazott, vannak benne érdekes dolgok, például az, hogy egységesen 5 éves lesz a képzés, és jónak tartják, hogy nem csak az utolsó évben lesz gyakorlási idő, hanem végig, minden évfolyamon. Emellett a pedagógushallgatók nem csak gyakorlóiskolákban tudják majd megismerni egy oktatási intézmény belső életét, hanem akár hátrányos helyzetű településeken is. Hozzátette: azért veszítenek el sok fiatal kollégát, mert a tanulóévek alatt nem gondolják, mennyire nehéz a terepen a munka, kilépve az iskolából sokszor meghökkennek.

Ugyanakkor Szabó Zsuzsa szerint nagy kérdőjelek vannak bennük a változtatással kapcsolatban, félnek attól, hogy a speciális képzéseket, például a problémakezelést milyen mélységben lesz esélyük tanulni az egyetemen a fiataloknak.

Sztrájkkal indulhat a tanév?

A szakszervezet elnöke korábban kilátásba helyezte, hogy a következő tanév sztrájkkal indul, erről most azt mondta: évek óta kongatják a vészharangot, hogy lassan nem lesz pedagógus a pályán. Kifejtette, hogy nagyjából 2200 azoknak a gyakornokoknak a száma, akik a minősítő vizsgát leteszik, két évvel azután ahogy a pályára kerülnek, miközben 6000 kolléga megy évek múlva sorozatosan nyugdíjba. Így nem tudni, hogy ezt a 4000 pedagógust hogy fogják pótolni.

Felhívta a figyelmet, hogy Európában egyedül Magyarország az, ahol a pályakezdő tanárok bérét ki kell egészíteni, de ez pótlékkal együtt sem éri el a garantált bérminimumot, a munkaterhek pedig itt a legnagyobbak.

Kitért arra is, hogy a nyári táboroztatásért az Erzsébet táborban egyhetes munkára a kollégáik 25 ezres CBA-utalványt kapnak a munkájuk elismeréséért. Van megye, ahol nincs is CBA, nekik még utazniuk is kell, hogy ezt el tudják költeni - tette hozzá.

Most van az, hogy elég, teljesen elkeseredettek a kollégáink"

- fogalmazott Szabó Zsuzsa. Szerinte a tanárok mélyen megalázottnak érzik magukat. Közben viszont ha nincs szakos tanár, például természettudományos tárgyat oktató tanár, akkor a gyerekek életpályája is megtörhet, és ez a társadalomnak is rossz, mert nem lesznek a jövőben orvosok, mérnökök, kutatók.

A PSZ elnöke felidézte: amikor megjelent a költségvetés tervezete, keresték azokat a sorokat, ahol el lehet rejtve a pedagógusok béremelése. Szerinte évek óta hitegették a tanárokat, és mindenki elismeri, hogy lehetetlen, hogy Európában a legmagasabb óraszámban dolgoznak, és a román pedagógusoknál kevesebbet keresnek úgy, hogy a román tanárok 18 órát töltenek tanteremben, nálunk meg akár 26-ot rendszeresen. Úgy fogalmazott: ezzel kezdeni kell valamit, mert a nyugdíjas tanárok száma rohamosan emelkedik.

Elmondta, hogy előkészítettek mindent, nem rajtuk, tisztségviselőkön múlik, lesz-e sztrájk, hanem a kollégáikon. Amire őket a tagság felkéri, azt végre fogják hajtani. Hangsúlyozta: a kormány visszaél a pedagógusok hivatástudatával, türelmével, már nagyon a végét járja a pedagógustársadalom, és, mint fogalmazott, "csak egy szikra kell".

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!