Csütörtökön kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a dolgozók a GE Aviation veresegyházi gyárában annak érdekében, hogy „tisztességes bérmegállapodás” szülessen a 2021-es évre vonatkozóan. A szakszervezet szerint a dolgozók 30-40%-a sztrájkolt, a cég szerint 10%-uk szüntette be időlegesen a munkát.

A munkáltató mindössze 4%-os ajánlatot tett 2021-re úgy, hogy az év második felében emelné ennyivel a béreket, ráadásul nem egységesen, hanem differenciáltan, a teljesítményértékelésnek megfelelően, mondta el Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke a szakszervezet csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján.

A szakszervezet ehhez képest eredetileg egy 8%-os emelést szeretett volna, majd miután megismerte a cég várható gazdasági teljesítményét az évre ezt levitte 6, majd 5%-ra. 5%-nál lejjebb viszont nem hajlandó adni a szakszervezet, mert az infláció a legutóbbi hónapban Magyarországon már elérte az 5%-ot és a megélhetési körülmények is romlanak.

A május 31-én ismertetett pénzügyi beszámolóból kiderült, hogy a cég 2020-at 47 milliárd forintos nyereséggel zárta, emellett 113 milliárdos osztalékot is kifizetett. Székely hangsúlyozta, hogy egy ekkora nyereséget termelő cégnél semmiképpen se kellene gondot okoznia 9 millió forint kifizetése, márpedig az 5%-os béremelés a munkáltató által ajánlott 4%-hoz képest ennyi plusz költséget jelentene a veresegyházi telephely 300 dolgozójára vetítve. Székely szerint a tavaly kifizetett osztalék összegéhez képest „elég nevetséges” az ajánlat, amit a munkáltató a szakszervezetnek tett.

A GE Aviation európai és törökországi telephelyei közül a magyarországiakon  a legalacsonyabbak a dolgozói bérek, állítja Székely. A németországiakhoz képest a magyar bérek csupán 40%-osak.

A sajtótájékoztatón a szakszervezeti vezető 30-40%-osra becsülte a részvételi arányt a sztrájkban, valamint kiemelte, hogy a műszaknak fontos, úgynevezett „cella” része szüntette be a munkát. A GE Aviation délután az MTI-vel azt közölte, hogy a sztrájkban a műszakban dolgozó 200 főből 20-an vettek részt, tehát a műszakban dolgozók 10 százaléka szüntette be időlegesen a munkát.

A VDSZ az esti tárgyalásoktól tette függővé, hogy a továbbiakban milyen lépéseket tesz, de Székely szerint azok, akik csütörtökön sztrájkba fogtak, elszántak, és mindent meg fognak tenni, hogy érdemi megállapodás szülessen. Arról is beszámolt, hogy a cég megfélemlítő, kényszerítő kampányba fogott az után, hogy a szakszervezet bejelentette a sztrájkot, ezért sokan úgy érezték, hogy a munkájukat veszélyeztetnék a részvétellel. „Ez természetesen teljesen jogellenes, és a szakszervezet elutasítja” – mondta Székely.

Emellett a VDSZ-esek optimisták, különös tekintettel arra, hogy a tavalyi év nyereségét céltartalékba rakta a cég, ezért a 9 millió forint, ami az ezévi bérmegállapodás alapját adná, Székely szerint finanszírozható. „De úgy is finanszírozható, ha az irodai folyosókon két napig lekapcsolnák a lámpát, mert akkora összegről van szó, amely igazából zsebből kifizethető egy ekkora nyereséggel rendelkező cég esetében” – jelentette ki a szakszervezeti vezető.

Forrás: Mérce