Egyezséget kötött a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. a Vasas Szakszervezeti Szövetség Könnyűfémöntők Vasas Alapszervezet sztrájkbizottságával szerdán, derül ki az érdekvédelmi szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből. Az érdekvédelmi szervezet szerint a megállapodást igazi győzelemként könyvelheti el mindkét fél, a figyelmeztető sztrájkot megkerülve ugyanis minden érintett számára előnyös megállapodás született. A Mérce cikke.

Ahogyan a Mércén május végén beszámoltunk róla: az alumíniumöntödében a cégvezetéssel folytatott tárgyalások valamint tárgyalási kísérletek jó ideig nem vezettek eredményre, ezért a helyi szakszervezet sztrájkbizottságot alakított.

A szakszervezet és a munkáltató korábban nyolc százalékos béremelésben állapodott meg, azonban a cég a dolgozók bérezésének más elemeit úgy módosította, hogy valójában ne növekedjen a munkások bére, ez váltotta ki a jelenlegi tiltakozást.

A munkások egy hét pontos követelési listája a következő volt:

  1. Követeljük, hogy a munkavállalókat éjszakai munkavégzés esetén megillető műszakpótlék mértékét a Munkáltató állítsa vissza a korábbi 40 %-os mértékre!
  2. Követeljük, hogy a kollégák által végzett melegüzemi fizikai munkára tekintettel kerüljön sor a fizikai dolgozók részére egy speciális pótszabadság bevezetésére, amely az Mt. által rögzítetteket meghaladóan jár a munkavállalóknak! A pótszabadság mértékét az alábbiak szerint kérjük meghatározni:

NEMAK-nál munkaviszonyban töltött évek száma

Pótszabadság mértéke

3 év munkaviszony után évente

1 munkanap

5 év munkaviszony után évente

2 munkanap

10 év munkaviszony után évente

3 munkanap

15 év munkaviszony után évente

4 munkanap

20 év munkaviszony után évente

5 munkanap

25 év munkaviszony után évente

6 munkanap

  1. Követeljük, hogy 15 év munkáltatónál eltöltött munkaviszony után a végkielégítés két hónappal emelkedjen.
  2. Követeljük az orvosi vizsgálat kiterjesztését laborvizsgálattal!
  3. Követeljük az egészségpénztár bevezetését egy szerződéses szolgáltatóval
  4. Követeljük, hogy a munkavállalóknak Mt. 118 § alapján járó pótszabadság igénybevételének időpontjáról az ekörben érintett munkavállalók dönthessenek!
  5. Követeljük, hogy a Munkáltató vállaljon kötelezettséget a 2021. évre irányadó teljeskörű bérmegállapodás megkötésére!

A hétpontos követelésről a két fél május 27-től egészen június 2-ig egyeztetett. A Vasas Szakszervezet alelnöke, László Zoltán a Mércének elmondta: a folyamat meglehetősen feszült hangulatban telt, a felek merev álláspontokról indultak el, sokat kellett azon dolgozniuk, hogy ezeket közelíteni tudják egymáshoz. A tárgyalás viszont sikerrel zárult, a követelések munkaegészségügyi pontjait például kifejezetten hangsúlyosnak tartotta a munkáltatói fél is.

Végül mind a hét sztrájkkövetelést elfogadták.

A munkavállalók az elmúlt napok során megtapasztalhatták, hogy munkáltatójuk nyitott a dolgozók problémáinak kezelésére és rugalmasan tud közös megoldásokban gondolkodni. Ugyanakkor a munkáltató szembesült vele, hogy munkatársai elkötelezettek, felelősen gondolkoznak, konstruktív módon, de határozottan képesek és készek érdekeiket képviselni

-írják a Vasas közleményében.

László Zoltán fontosnak tartotta hozzátenni, hogy az eset azt mutatja: munkahelyi szinten lehet és kell is tenni a változásért.

A kölcsönös tisztelet és a jóhiszemű együttműködés minden esetben a felek közös sikerét eredményezi és egyensúlyt hoz a társadalmi-gazdasági érdekek viszonyában

-gratulált a szakszervezeti szövetség a helyi érdekvédelmi szervezet tagjainak, valamint a munkáltatónak.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!