A rendőrség szerint a jogvédő szervezet ügyfele kukákat borított fel és padokat rongált a demonstráción, pedig a férfi nem is vett részt a tüntetésen. A HVG cikke.

Órákon át megbilincselve, egy rendőrautóban kellett várakoznia, és csaknem két napra rendőrségi fogdába zárták a Társaság a Szabadságjogokért ügyfelét, aki egy szórakozóhelyről ment haza a 2018-as, úgynevezett rabszolgatörvény miatt szervezett tüntetések idején. A bíróság most kimondta, hogy a jogsértő rendőri intézkedéssel megsértették a férfi emberi méltóságát, ezért a rendőrségnek 400 ezer forint sérelemdíjat kell kifizetnie számára - közölte a civil jogvédő szervezet.

A TASZ közleményében emlékeztet, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül, békés tüntetőkkel szemben is többször használt könnygázt a rendőrség 2018 decemberében, amikor a munkáltatók érdekeit a munkavállalókéval szemben érvényesítő törvénymódosítás, valamint a közigazgatási bíróságok felállítása ellen zajlottak tüntetések napokig. Többeket rongálással vagy garázdasággal gyanúsítottak és letartóztattak – olyanokat is, akik nemhogy nem követtek el bűncselekményt, de még a tüntetések közelében sem jártak.

A TASZ ügyfele 2018. december 13-án, hajnali 2 óra körül egy Klauzál téri szórakozóhelyről indult hazafelé, amikor a rendőrök körbekerítették, elfogták és előállították. Előbb a Harmat utcai rendőrkapitányságra vitték bilincsben és vezetőszáron, ahol az egész napot egy ágy nélküli fogdában töltötte, majd este gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrség szerint csoportos garázdaságot követett el a Kossuth téri tüntetést követően, társaival együtt kukákat borított fel és padokat rongált, a férfi viszont tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A kihallgatás után rabosították, majd újra megbilincselték és egy rendőrségi kisbuszba ültették más gyanúsítottakkal együtt. Előbb a Gyorskocsi utcába vitték, ahol orvosi vizsgálaton kellett átesnie, majd hajnalban átvitték a Készenléti Rendőrség Aradi utcai fogdájába. Itt 6-7 órát kellett a rendőrségi autóban megbilincselve várakoznia, ételt és italt nem kapott, vécére nem mehetett.

A fogdában ismét olyan helyiségbe zárták, ahol csak egy fapad volt, ágyat több mint 30 óra után sem kapott, és nem is telefonálhatott senkinek. Végül kérésére a rendőrök értesítették édesanyját, aki a TASZ-hoz fordult segítségért. A szervezet ügyvédjének, Hüttl Tivadarnak az Aradi utcai fogdában sikerült felvenni a kapcsolatot a férfival, aki végül az előállítás utáni napon, este fél hét körül engedtek el.

A nyomozás során kiderült, hogy a TASZ ügyfele egyáltalán nem tartózkodott a Kossuth téri tüntetésen, nem borogatott kukákat és padokat sem rongált meg. Az ügyészség megállapította, hogy a rendőri intézkedések jogsértők voltak.

A törvénysértő előállítás, az őrizet és a bilincs alkalmazása súlyosan a férfi személyes szabadságát és emberi méltóságát, ezért a TASZ bírósághoz fordult. A testület most kimondta, hogy a jogsértő rendőri intézkedéssel megsértették a férfi emberi méltóságát, ezért a rendőrségnek 400 ezer forint sérelemdíjat kell kifizetnie számára.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!