Az ezer embernek munkát adó Nemak Kft. nem akart úgy járni, mint a makói gumigyár – írja a Magyar Narancs.

 Egyezséget kötött a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. a Vasas Szakszervezeti Szövetség Könnyűfémöntők Vasas Alapszervezet sztrájkbizottságával szerdán, így nem lesz munkabeszüntetés a hengerfejeket gyártó cégnél.

A felek az MTI-nek azt nyilatkozták, „a munkáltató és az érdekképviselet mindent megtesz annak érdekében, hogy a konstruktív együttműködést a jövőben is megtartsa”. 

A Mérce korábban arról írt, hogy a szakszervezet és a cég eredetileg 8 százalékos béremelésben állapodott meg.

A kft. azonban úgy módosította a dolgozók fizetésének más elemeit, hogy ténylegesen mégse növekedjen a bér. Ez váltotta ki a tiltakozást.

A dolgozók petícióban követeltek a korrekt bér mellett jobb munkakörülményeket, többek közt laborvizsgálatot, extra pihenőidőt a melegüzemi műszakban dolgozóknak. A dokumentumot csak azok nem írták alá, akik épp nem voltak benn a honlapja szerint ezer főt foglalkoztató üzemben. 

Május 21-én sztrájkbizottság alakult, amely május 27-étől június 2-ig egyeztetett a dolgozók hétpontos követeléséről. 

A megállapodás részleteiről nem nyilatkozott a kft. vezetése, sem a sztrájkbizottság.

A Nemak 1993 óta működik, hengerfejeket gyárt többek között a GM-Peugeot, a Renault, az Audi, a BMW és a Volvo számára, éves szinten mintegy hárommillió darabot. Az elérhető adatok szerint a kft. 2019-ben 57,3 milliárd forintos árbevételt ért el, adózott eredménye 5,2 milliárd forint volt, 1,4 milliárddal kevesebb, mint a korábbi évben. 

Forrás: Magyar Narancs

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!