Erőteljesebb nyomásgyakorlással, adott esetben akár figyelmeztető sztrájkkal adnának lökést a szakszervezetek az állami cégeknél néhány hete kezdődő, mára megrekedt bértárgyalások mielőbbi folytatásához. A Magyar Nemzet cikke.

A vasutasokat, a volánosokat, a közműszektorban dolgozókat és a postásokat is képviselő szakszervezetek a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) mielőbbi összehívását sürgetik érdemi munkaadói, fenntartói bérajánlattal.

Ellenkező esetben a szakszervezetek már a napokban kezdeményezhetik a sztrájk előszobájának számító kollektív munkaügyi vitarendezést. Ebben az esetben kötelezhetőek a felek az érdemi párbeszédre, s amennyiben hét napon belül nem születik egyezség, az elégséges szolgáltatások betartása mellett sztrájkot is szervezhetnek a munkavállalók.

Ugyanakkor úgy tudjuk: nincs jelentős dolgozói igény egy esetleges figyelmeztető munkabeszüntetésre.

Az érdekképviseletek felidézték: a járvány miatt a 2021-es bérrendezésről csak májusban kezdődtek meg az egyeztetések.

A szakszervezetek átlagosan hatszázalékos alapbéremelést tartanak elfogadhatónak,

ágazatonként és munkakörönként differenciáltan.

A képviseletek a járvány ellenére úgy látják, az infláció mellett reálértéken is emelkednie kell az érintett 150 ezer munkavállaló fizetésének. Ellenkező esetben az elmúlt évek eredményes bérfelzárkóztatási programjait követően ismét leszakadnak az állami cégeknél elérhető keresetek a versenyszféra fizetéseihez képest.

A szakszervezetek jelezték: az elmúlt héten napirenden szerepelt a KVKF összehívása Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter és a vállalatvezetők részvételével. A képviseletek a Magyar Nemzetnek azt mondták, konkrét javaslatokról kaptak ígéretet, de végül sem a kormányzat, sem a vállalatvezetők részéről nem érkezett visszajelzés.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az elmúlt hetekben a formális és informális egyeztetéseken csak a szakszervezetek ismertették bérjavaslatukat. A vállalatok képviselői azt közölték, a járvány óriási visszaesést okozott a közszolgáltatások egy részénél, és komoly megpróbáltatást, kitettséget a munkavállalóknál.

A járvány okozta veszteségek ellenére a munkahelyek biztonságban vannak, leépítéstől sehol sem kell tartaniuk a dolgozóknak.

Az elvárt bérrendezésre az állami cégeknek önerőből nincs forrásuk. A 28 milliárd forintos bérköltség-növekedésre a központi költségvetésből kaphatnak a vállalatok kiegészítést, ha erről a kormány döntést hoz.

Forrás: Magyar Nemzet