Lezárultak a bértárgyalások a a B. Braun gyöngyösi gyárában – írja a Heves megyei hírportál.

A bérmegállapodás 8%-os alapbéremelést biztosít az órabéres munkavállalók 69%-ának.

De a magasabb bérkategóriában kereső munkavállalók is jól jártak a bérmegállapodással – az órabéres munkatársak további 26%-a 6%-os, a maradék 5% pedig 4%-os béremelést kapott.

A német orvostechnikai és gyógyszeripari vállalatnál már korábban megállapodás született a munkáltató és gyöngyösi munkások között, de a részletek pontosítása miatt végül csak tegnap, május 4-én írták alá a felek a megállapodást.

A bérmegállapodás nem előzmény nélküli. Márciusban a gyár dolgozói még az udvaron fagyoskodva kényszerültek sztrájkolni, az éjszakai műszakban is. Ezt az eljárást végül visszavonta a munkáltató, és megnyitott egy raktárt a melegedni kívánó dolgozóknak. Áprilisban már a Vasas Szakszervezet alelnöke, László Zoltán azt nyilatkozta, hogy a tárgyalások  „korrekt, tisztességes, normális hangnemben zajlottak”, május 4-re pedig hivatalosan is megköttetett a megállapodás.

László Zoltán a Mérce megkeresésére elmondta, ugyan szakszervezeti vezetőként sose lehet teljesen elégedett a munkavállalók helyzetével, a B. Braunnál történt megállapodás egy „win-win helyzet” mind a munkáltató, mind a munkavállalók számára:

„Engedett a munkáltató, engedtünk mi is, tehát a szakszervezet is engedett az elvárásaiból. Senki nem ott tart a megállapodás pillanatában ahonnét indult, de valahol középen találkoztunk.”

László Zoltán szerint a B. Braun munkavállalóinak fellépése példaértékű volt, amely megmutatta, hogy a sztrájktól nem kell félni.

„Történt egy olyan momentum, amely nem gyakori Magyarországon és főleg nem az ilyen jellegű üzemekben. Megmutatták a munkavállalók, hogy egységesen, bátran fel tudnak lépni, hogy ha közös ügyről van szó. Ez ma Magyarországon azt gondolom példaértékű és mintát mutatott nagyon sok munkavállalónak az országban. […] Ez is azt mutatja, hogy a sztrájktól nem kell félni, mert a sztrájk az nem egy olyan jellegű tevékenység, amely végleg összeugrasztja a feleket, hanem igenis a sztrájk az arról szól, hogy azután újra vissza kell és lehet ülni a tárgyalóasztalhoz, ismét elindulnak a beszélgetések, ismét van munkaügyi kapcsolatrendszer.” – véli a szakszervezet alelnöke, aki azt is hozzátette, hogy több helyről jelezték a Vasas Szakszervezetnek, szeretnék a B. Braun dolgozóinak példáját követni, ők is szeretnének szakszervezetet létrehozni.

Mi több, László Zoltán szerint a B. Braun és dolgozói közötti egyeztetés „európai színvonalú” volt:

Egy európai szintű, nívójú érdekegyeztetésen mentünk át. Európában az teljesen normális, hogy időnként van benn egy munkavállalói erődemonstráció, egy sztrájk, ez is megtörtént, megfelelő formában, és a munkáltató ezt tudta helyén kezelni.

Forrás: Mérce