Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) 16 ezer aláírást gyűjtött össze a szociális ágazatban dolgozók béremeléséért, amelyet a mai napon el is vittek az Emberi Erőforrások Minisztériumához, Kásler Miklós részére – írja a Mérce.

Ahogyan Szűcs Viktória, az érdekvédelmi szervezet elnöke is beszámolt róla a sajtótájékoztatón: a szociális területen 84 ezer embert érint a béremelés szükségessége, a KSH statisztikái szerint a legelmaradottabb bérhelyzetű ágazat ez. Ráadásul olyan emberekről van szó, akik a járványhelyzet során folyamatosan helytálltak, ha kellett, be is költöztek az idősotthonokba, bentlakásos és átmeneti intézményekben dolgoztak.

A BDDSZ azért indította el aláírásszerző kampányát, mert azt tapasztalták, hogy a kormányzattal folytatott tárgyalások, levélváltások nem segítettek a helyzeten, a járvány miatt pedig tiltott minden gyülekezés.

Tarthatatlan az a helyzet, hogy a szociális területen dolgozók átlagkeresete 2021-ben, a garantált bérminimum emelés után nettó 200 ezer forintot tesz ki, miközben a nemzetgazdasági átlagkereset 414 ezer forint Magyarországon

-mondta Szűcs.

Szerinte az ágazat bérlemaradása nagyjából 30 százalék körülire tehető, a dolgozók pedig azt fogalmazták meg, hogy minimum az átlagkeresethez szeretnének felzárkózni. A béremelést visszamenőlegesen, 2021 januárjáig kérik.

A BDDSZ a petícióval az ágazatban dolgozók húsz százalékát érte el tíz nap alatt.

A bérlemaradás tarthatatlanságát mi sem példázza jobban, mint az, hogy Szűcs információi szerint az ágazatban 3500 üres álláshely van, amelyek nagy része azért betöltetlen, mert a dolgozók rendkívüli fizikai és szellemi nehézségeknek vannak kitéve.

Kollégának a helyszínről élőben közvetítette a petíció átadását, a videó itt visszanézhető.

 

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!