Az autonóm alkotóműhely fenntartásához, workshopok megvalósításához, egy otthont adó épület megtalálásához kérik az emberek segítségét. Az anyagi támogatásért cserébe a Freeszfe programokat kínál – írja a HVG.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem volt és jelenlegi tanulói, oktatói, dolgozói által létrehozott Freeszfe Egyesület elindította a támogatói (Patreon) oldalát, hogy a független alkotóműhely hosszú távú fennmaradását biztosítsák. Kiemelik, hogy az SZFE 155 éves hagyományaihoz hű színdarabokat, filmeket, novellákat, látványterveket és egyéb művészeti alkotásokat szeretnének létrehozni az egyesületen belül, de ehhez szükségük van az emberek anyagi támogatására is.

Úgy kalkulálnak, hogy havi körülbelül kétmillió forintból már fent tudnának tartani olyan helyszíneket, ahol az oktatás folyhatna, előadásokat és vetítéseket tudnának tartani.

Jelen pillanatban a közösség minden tagja ingyen és online végzi a munkát a Freeszfe Egyesületen belül: ellenjuttatás nélkül oktatnak, adminisztrálnak, terveznek, szerveznek, ez viszont egy idő után nyilvánvalóan nem fenntartható. Továbbá a befolyt összegekből szeretne az egyesület bővíteni is, új tanulókat és oktatókat venne fel, ennek érdekében különböző képzések és workshopok elindítását tervezi. Időszerű lenne az is, hogy otthont adó épületet találjon magának a Freeszfe, mert mint ismert, a Damjanich utcai önkormányzati épületnek a kulcsát végül visszaadták.

Amit a támogatásért cserébe ígér a közösség: a többi között online filmklubokat és olvasóköröket szerveznének, hangoskönyveket készítenének, a pandémiás helyzet elmúltával látogatható főpróbákat, premier előtti filmvetítéseket, épületbejárásokat ígérnek, és exkluzív tartalmakhoz adnának hozzáférést, werk-fotókat, werk-videókat, filmnovellákat, látványterveket osztanának meg a patronálókkal.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!