Szarka Gábor szerint sérti a Színház- és Filmművészeti Egyetem érdekeit és a hatályos magyar jogszabályokat is, hogy magyarországi jogi akkreditáció nélkül „oktatást” folytató civil szervezetek azzal hitegetik az intézmény hallgatóit, hogy külföldi egyetemek „befogadják” őket és számukra a magyar jogszabályoknak megfelelő diplomát állítanak ki- derül ki az SZFE élére szeptemberben, a modellváltást követően ültetett kancellár Magyar Nemzethez eljutatott leveléből. A Mérce cikke.

A kancellár ebben megjegyzi azt is, szerinte a kísérlet több szempontból is problémás, „hisz a Freeszfe nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, külföldi partnerei pedig (információi szerint) még nem kértek engedélyt az Oktatási Hivataltól, hogy akkreditált képzést folytathassanak nálunk”.  Szerinte az átjelentkezéshez ráadásul a diákoknak is igazolást kellene kérniük az SZFE-től.

Szarka levelében arra kéri a FreeSzfe-vel a „diplomamentésben „együttműködő intézmények rektorait, hogy „segítsenek abban, hogy sem a magyar hallgatók oktatása, sem a magyar oktatók munkája, sem a magyar jogszabályok ne szenvedjenek csorbát”.

FreeSzfe szerint úgy tűnik, Szakra Gábor nem teljesen érti a diplomamentési folyamatot.

Az egyesület képviselője, Gálosi Dóri lapunknak elmondta, minden jogszerűen történik, Szarka Gábor leveléből az látszik, hogy „nem teljesen ment át nekik, hogy mi történik”. Elmondta azt is, hogy ugyan még nem nagyon volt példa hasonlóra, azonban az Uniós jogszabályok erre a megoldásra lehetőséget adnak.

A befogadó egyetemek álláspontja a FreeSzfe-ével egyezik, hiszen az egész folyamatot velük együtt dolgozták ki.

Szurdi Panni a FreeSzfe egyesület szóvivője hozzátette, már korábban is elmondták, hogy a diplomamentési program nem egy akkreditált képzés, hanem egy nem-nappali, speciális munkarendű partnerintézményi megállapodás.

Attól még hogy nem volt még itthon példa arra, hogy egy intézmény így működött volna együtt külföldi intézményekkel, attól még ez nem törvénytelen, csak még nem láttak ilyet. Ez a nemzetközi törvényeknek teljesen megfelel. Ez nem egy trükk, nem egy csalás.

-mondta el Szurdi.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a FreeSzfe egyesület március közepén mutatta be az Emergency Exit névre keresztelt diplomamentő programját, aminek részeként az SZFE hallgatói, amennyiben nem kívánnak a modellváltáson váltáson átesett intézményben maradni, akkor öt európai egyetemen folytathatják a tanulmányaikat.

Az Egyesület a salzburgi zeneművészeti egyetemmel (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemmel (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetemmel és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszakával (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémiával (Accademia Teatro Dimitri) állapodott meg az SZFE-s hallgatók átvételéről.

A külföldi egyetemek az akkreditált képzést nem folytató Freeszfe Egyesületet oktatási jellegű tevékenységet végző partnerintézményként tartják számon, az itt elvégzett kurzusokat és vizsgákat kreditek formájában ismerik el. Az oktatási tevékenység tehát Magyarországon történik, a partneregyetemek főleg az adminisztrációs hátteret biztosítják, bár a vizsgafilmeket, vizsgaelőadásokat, szakdolgozatokat – tehát a képzések eredményeit – a Freeszfe Egyesület oktatói gárdájával közösen fogják értékelni.

A FreeSzfe Emergency Exit programjáról részletesen itt írtunk.

Mindeközben az SZFE-t a mai napon kizárták az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából (E:UTSA)

– derül ki a szövetség közleményéből.

Az E:UTSA egy 17 európai város színházi oktatással foglalkozó iskoláit, egyetemeit és akadémiáit tömörítő szervezet, ami elsősorbán diákok által vezetett színházi projektek és együttműködések támogatásával, cserediák programokkal és nemzetközi kapcsolatok építésének elősegítésével foglalkozik. Céljuk az európai színházi élet összekötése és a diákok tanulmányaik utáni szakmai pályájuk megalapozása.

A szövetségből való kizárással kapcsolatban az SZFE Hallgatói Önkormányzatának elnökségi tagja, Kádár Hanna Sára lapunknak elmondta, ez egy újabb egyértelmű megerősítése annak, hogy az SZFE modellváltásba kényszerítése miért is lehet problémás.

Az egyetem az unióból való kikerüléssel egy nívós nemzetközi szervezeti tagságot veszített, ami a diákoknak is rengeteg hátránnyal járhat.

Az egyetemisták a külföldi kapcsolatépítési lehetőségek mellett így olyan programok megszervezésének lehetőségétől is elesnek, mint az úgynevezett Joint képzések, amik keretében a diákok egy-egy szemesztert különböző külföldi intézményekben tölthetnek. Ezek a programok a színházi (és filmes) alkotások külföldi bemutatási lehetőségeihez szükséges nemzetközi kapcsolatok kiépítése mellett, a sokszínű tudás megszerzéséhez is elengedhetetlenek.

Ezenkívül a szövetségből való kirakással, az annak ernyője alatt szervezett fesztiválokon való részvételek és a rövidebb időtartamú cserediák programok is elúszhatnak, mivel a szövetség a kiállásával egyértelműen jelezte: nem szeretnének együttműködni a modellváltáson átkényszerített intézmény új vezetésével.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!