A Fővárosi Törvényszék idén március 10-i ítélete szerint az Oktatási Hivatal (OH) kellő indok nélkül akadályozta meg 2020 novemberében, hogy a Színház- és Filmművészeti egyetem polgárai saját oktatásuk jogszerűségét vizsgáló ellenőrzésbe betekintést nyerjenek, és hogy benyújtsák a blokád alatt is zajló oktatásról szóló dokumentációt  – adta hírül kedden délután az SZFE HÖK. A Mérce cikke.

A bíróság az ítélettel megsemmisíti az Oktatási Hivatal elutasító végzését, amellyel a Hivatal ellehetetlenítette az SZFE diákjai számára a hatósági ellenőrzésébe való betekintést, és amiért nem tudták az egyetemfoglalás alatt zajló oktatásukat bizonyító dokumentumokat a Hivatalhoz eljuttatni.

Az Oktatási Hivatal az ítélet értelmében ezzel megszegte tényállás-tisztázási és indokolási kötelezettségét, most pedig új eljárással köteles vizsgálni az egyetemi polgárok érintettségét. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai még tavaly november 2-án fordultak az Oktatási Hivatalhoz, hogy betekintést nyerjenek abba a végzésbe, amelyre az általuk el nem ismert új vezetőség hivatkozott, amikor felfüggesztette az oktatást az intézményben. Emellett be szerették volna nyújtani az oktatási tevékenységük igazolásához szükséges többszáz oldalas dokumentációt is, amelyet az akkor újonnan kinevezett kancellár, Szarka Gábor az aláírása megtagadásával visszatartott.

A kuratórium korábban, október végén  közölte az egyetemi polgársággal, hogy felfüggesztik az oktatást az intézményben többek közt arra hivatkozva, hogy „nem nyomon követhető a valós oktatási tevékenység”, és hogy a hallgatók „isznak és dohányoznak” az egyetemi épületekben. Erre reagálva a hallgatók és az oktatók akkor kijelentették: minden órát megtartottak, az oktatás megfelelő ütemben zajlott a félévben, valamint a higiéniás, a tűz- és balesetvédelmi szabályok érvényesítésében együttműködtek az illetékes szakemberekkel, így nincs valódi indok a fenntartó részéről az oktatás felfüggesztésére; mindezt pedig igazolni is tudják.

Ekkor a kormányközeli Magyar Nemzet az OH állásfoglalására hivatkozva  azt állította: a hallgatók és oktatók nem nyújtottak be oktatást igazoló dokumentumot, amellyel igazolni kívánják a szeptember óta tartó „oktatás” megvalósulását. A hallgatók válaszából azonban kiderült, hogy nem igaz, hogy a dokumentációt nem nyújtották be, csak az OH „nem tekinti őket az egyetem képviselőinek”, és 2020. november 12-én visszautasította mind a betekintési-, mind a benyújtási kérelmet. A hallgatók és oktatók közössége ezért közigazgatási pert indított. Ezt a pert nyerte meg most az akkori egyetemi polgárság.

Az SZFE polgárai egyébként tavaly ősszel az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényre hivatkozva indította meg a pert, amely kimondja, hogy „hatósági eljárásban ügyfélnek az a személy számít, akinek jogát vagy jogos érdekét az ügy közvetlenül érinti, akire nézve a hatósági nyilvántartás adatot tartalmaz, vagy akit hatósági ellenőrzés alá vontak” – vagyis az OH nem rázhatta le volna őket azzal, hogy nem tekinti őket ügyfélnek.

A Fővárosi Törvényszékhez kötődik egy szintén fontos kezdeményes az SZFE jogi ügyeivel kapcsolatban: február végén derült ki, hogy a bíróság az intézmény alapítványi fenntartásba sorolásáról szóló törvény megsemmisítését indítványozza az Alkotmánybíróságnál.

Mint arról az elmúlt hónapokban beszámoltunk, a múlt nyáron alpítványai fenntartásba került SZFE polgársága szeptembertől épületfoglalással tiltakozott az általuk illegitimnek tartott kuratórium működése ellen, amelyet végül novemberben a járványhelyzet súlyosbodása miatt kénytelenek voltak feladni. Az egyetemfoglalók közösségéből létrejött Freeszfe Egyesületnél folyó oktatási tevékenységnek jelenleg nincs állandó helyszíne, miután lemondtak a hetedik kerületi önkormányzat által korábban felajánlott Damjanich utcai épületről. Márciusi hírek szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói öt európai egyetemen folytathatják a tanulmányaikat, amennyiben nem kívánnak az átalakításon átesett intézményben maradni.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!