Jóval infláció feletti fizetésemelést remélnek a BKV dolgozói. A koronavírus miatt ugyanis kevesebbet dolgoznak, így jelentősen csökkent a fizetésük. Munkaügyi vitában dőlhet el, hogy megvalósulhat-e a béremelés, a főváros azonban azt mondja, erre nincs forrásuk. A városvezetés az utolsó napra, azaz péntekre hívta össze az érintett cégek és szakszervezetek vezetőit. Ha nem sikerül a megállapodás, sztrájk következhet.

Az autóbusz, a troli, a villamos és a metróforgalom is jelentősen lecsökkenhet, ha nem sikerül megegyezni a dolgozók béremeléséről. A koronavírus miatt ugyanis ritkultak a járatok, ami miatt több tízezer forinttal lett kevesebb a BKV-alkalmazottak fizetése.

Azzal, hogy a Covid helyzet miatt csökkent a járművezetőknek a munkával eltöltött ideje, ezáltal csökkent a jövedelme is, hiszen eddig 20-25 túlórával dolgoztak, amivel megkeresték azt az összeget, amiből gyakorlatilag meg tudtak élni. Ez most jelen állásban 80-100 ezer forinttal alaphangon csökkent mindenkinek

- mondta egy érintett. 

Azt is mondta, tíz százalék körüli, az inflációt jelentősen meghaladó fizetésemelést remélnek.

Március 19-én a BKV szakszervezetei 6 százalékos bérfejlesztési és 10 százalékos cafeteria emelési igénnyel kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a bértárgyalások mielőbbi eredményes lezárása érdekében. Ez azt jelenti, hogy ha hét napon belül nem születik megegyezés, a dolgozók sztrájkolhatnak. A BKV az érdekképviseletek türelmét kéri, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke azonban azt mondja, már nem tudnak tovább várni.

Nincs szó türelemről, és az érdekképviseletek részéről, a dolgozók részéről sincs, hiszen ez a 0 százalék, ez reálbér-csökkenést jelent, reáljövedelem-csökkenést jelent, tehát ez egy olyan furcsa matematikai helyzet, amikor a 0 egy negatív szám

- foglalta össze az ATV Híradójának Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakzervezet elnöke. 

Start című műsorunkban a Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt mondta, Budapestnek az elvonások miatt nincs pénze a bérfejlesztésre: "Amikor a költségvetés elfogadása után végül kiderült, hogy még ahhoz képest is a kormány Budapesttől összesen 33,3 milliárd forintot elvont, akkor egészen egyszerűen egyértelművé vált számunkra, hogy nem fogunk tudni az idén béremelést ajánlani."

A kollektív munkaügyi vita azt jelenti, hogy a vállalat vezetőségének, valamint a közlekedési cégnél dolgozó szakszervezeteknek hét nap alatt kell megegyezniük. A főváros az utolsó napon, pénteken tárgyal az érintett cégek és szakszervezetek vezetőivel.

Kerestük a BKV-t is, ahonnan azt a választ kaptuk: a vezetés ígéretet tett arra, hogy – karöltve a tulajdonossal – folyamatosan keresi a szükséges források bevonásának lehetőségét és bízik abban, hogy pénteken a szakszervezetekkel sikerül megállapodni és elhárul a sztrájk veszélye.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!