Bár az ügy részleteit nem ismeri, de „ha valaki csak sajtótájékoztatót tartott, akkor az nem minősül gyülekezésnek” – mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy a gyülekezési korlátozás megszegése miatt rendőrségi eljárás indult a közalkalkalmazotti érdekképviselet egyik vezetője ellen, miután februárban sajtótájékoztatót tartott egy alföldi fürdő bejárata előtt. Gulyás szerint ilyen ügyben „nem lehet megalapozottan eljárást indítani senki ellen”. A Mérce cikke.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné február 24-én sajtótájékoztatót tartott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cserkeszőlőn, amelyen az MKKSZ nevében követelte a helyi önkormányzati fenntartású fürdőben a szakszervezet megalakulásának elismerését, a munkáltató jogszerű együttműködését, valamint a munkaviszonyok és a bérek helyreállítását. A sajtótájékoztatóról a Mérce élőben tudósított.

A szakszervezet március 15-én aztán arról számolt be, hogy az illetékes kunszentmártoni rendőrség eljárást indított Boros Péterné ellen a sajtótájékoztató megtartásáért, mondván, ezzel megszegte a járványhelyzet miatt érvényben lévő gyülekezési korlátozásokat.

Az  MKKSZ Facebook-oldalán közzétett hivatalos irat szerint a helyszínre érkező kunszentmártoni járőr a sajtótájékoztató helyszínén „körülbelül 8 fő” által tartott „gyűlést” látott, ez pedig a feljelentés szövege szerint a járványügyi korlátozások hatálya alatt „tiltott gyülekezésnek” minősült.

Az MKKSZ jogi álláspontja szerint semmilyen jogszabályt nem sértettek a sajtótájékoztatóval: mint beszámolójukban írták, a gyülekezésről szóló 2018. évi LV. törvény nyomán Lakatos Tibor országos rendőr-főkapitány korábban világossá tette, hogy a közterületi sajtótájékoztatók nem tartoznak a gyülekezési törvény, így az érvényben lévő korlátozó szabályok hatálya alá sem.

További érdekessége a történetnek, hogy égetésről szóló bejelentésre jelentek meg a kunszentmártoni rendőrök a sajtótájékoztató helyszínén, és bár a közalkalmazottakat képviselő szakszervezet elnöke a sajtónak küldött meghívóban ugyan kilátásba helyezte a jogszerűtlen munkaszerződések helyszíni megsemmisítését, ám az mindössze az iratok látványos széttépését jelentette, égetésre egyáltalán nem került sor az eseményen.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szolidaritást vállalt az MKKSZ-szel: szerintük jogszerűen követelte a szakszervezet megalakulásának elismerését, a munkáltató törvényes együttműködését, valamint a munkaviszonyok és a bérek helyreállítását. A MASZSZ úgy véli „teljesen egyértelmű, hogy a helyi hatalomnak a megfélemlítés a szándéka” ami szerintük abból látszik, hogy az igazoltatásnak és végül az eljárás elindításának is teljesen más volt az oka: papírégetésről tett bejelentést valaki, de végül a járványügyi szabályok megsértése miatt indított eljárást Boros Péterné ellen a kunszentmártoni rendőrség.

Korábban a Mérce számolt be részletesen az önkormányzati fenntartású fürdőben uralkodó helyzetről: a fürdő dolgozói több ponton sérelmezték azt, ahogy a munkáltató eljárt velük szemben a veszélyhelyzet ideje alatt, többek között az egyoldalú bércsökkentést kifogásolták, amit a szakszervezet szerint a fürdő gazdasági helyzete sem indokolt. A munkavállalók januárban megalapították a MKKSZ Cserkeszőlői Alapszervezetét, de sem a fürdő igazgatója, sem az önkormányzat nem akart hivatalosan tudomást venni a szakszervezet megalakulásáról.

Az önkormányzat 2021. február 26-i közleményében tagadta a szakszervezet által elmondottakat. A szakszervezet később a szakszervezetet alapító titkár elbocsátásáról számolt be, a fürdőt fenntartó önkormányzat vezetője ezt közleményben cáfolta, ezen a héten pedig az Azonnalinak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a szakszervezeti alapszervezet titkára továbbra is a fürdő alkalmazottja, őt senki sem bocsátotta el.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!