Bérfejlesztés nélküli kerettel fogadta el ma délelőtt a BKV igazgatósága a tömegközlekedési cég 2021-es üzleti tervét. A Világgazdaság információi szerint a döntés csaknem egyhangú volt, mindössze egy tartózkodó szavazat érkezett a testületi tagok részéről – írja a Világgazdaság.

A fővárosi vállalatnál az idénre tervezett közszolgáltatási díj megközelíti a 136 milliárd forintot, de ebből csupán szűk 500 millió forintot különítettek el beruházásokra. A fizetésemelés finanszírozásának kimaradása rossz üzenet lehet a cég szakszervezetei számára, amelyek múlt pénteken kollektív munkaügyi vitát (kmv) kezdeményeztek a bértárgyalások mielőbbi eredményes lezárása érdekében.

A kmv a gyakorlatban a sztrájk előszobája.

Azt jelenti, hogy ha hét napon belül nem születik megegyezés, sztrájk kezdeményezhető. Az egyeztetés ideje alatt is alkalmazható figyelmeztető leállás egy alkalommal, de annak időtartama a két órát nem haladhatja meg.

A dolgozói érdekképviseletek 6 százalékos bérfejlesztési és 10 százalékos cafeteria emelési igénnyel léptek fel. Ezzel szemben a BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor február elején az első plenáris bértárgyaláson jelezte, hogy

mivel a fővárosnak nincs pénze erre, kénytelen nulla százalékos ajánlatot tenni.

Ezt a szakszervezetek értelemszerűen elutasítottak. A társaság vezetése ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a városházával közösen folyamatosan keresni fogja a szükséges források bevonásának lehetőségét.

Bízunk benne, hogy ezek a törekvések sikerrel járnak, viszont a mostani, rendkívüli időszakban szükségünk van az érdekképviseletek megértő és türelmes támogatására is

– fogalmaztak korábbi közleményükben.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!