A Vasas Szakszervezet keddi sajtótájékoztatójából kiderült, hogy a B. Braun gyár vezetősége csak kültéren engedélyezi a dolgozói sztrájkot. A szerdától kezdődő rendhagyó akció során három nap alatt kilencszer fog leállni a termelés, azonban a sztrájkolók az esti és hajnali órákban is csak a gyár udvarán tartózkodhatnak majd – írja a Mérce.

A gyöngyösi telephelyen tartott sajtótájékoztatón László Zoltán a Vasas Szakszervezet alelnöke kihangsúlyozta a dolgozók követeléseit. A B. Braun gyár munkásai egységes, 8%-os alapbéremelést, valamint elérhető ösztönző bónuszokat várnak a vezetéstől. Az alelnök az egészségügyi eszközöket gyártó dolgozók munkájának fontosságára is felhívta a figyelmet. A szakszervezet mindezek mellett aggodalmát fejezte ki a sztrájkban résztvevő munkások egészségügyi állapotával kapcsolatban, ugyanis a munkáltató csak kültéren engedélyezte az akció lebonyolítását.

A háromnapos sztrájksorozat részeként a délutáni és az éjszakai műszaknak tehát este 20:00-tól 22:00 óráig, valamint 4:00-től 6:00 óráig kell majd az épületek közötti udvaron az esti mínuszokban tartózkodnia.

László Zoltán szerint egy olyan munkáltató, amely aggódik a munkavállalói épségéért és felelősséggel tartozik utánuk, nem engedheti meg magának, hogy a fagyban sztrájkoljanak a dolgozói.

Az ügyben megkerestük a B.Braun Medical Kft.-t, akik megerősítették, hogy a munkásoknak az udvaron kell majd tartózkodniuk a sztrájk alatt. A döntést azzal indokolták, hogy a vezetőség legutóbb is kültéri területet engedélyezett a sztrájkban résztvevő dolgozóknak a gyülekezésre.  A gyár úgy véli, a pandémiás helyzetben a szabadtéri gyülekezés a munkavállalók szempontjából a legbiztonságosabb megoldás. Azt nyilatkozták, az épületen belül nincs olyan nagy befogadóképességű helyiség, ahol a járvány miatti szigorúbb előírások betartása mellett és a tűzvédelmi szabályzatnak megfelelve gyülekezhetnének a sztrájkban részt vevő munkavállalók.

László Zoltán a Mércének elárulta, tavaly decemberben egy leállás történt a gyárban, mely során az embereket ki kellett hozni a gyártó területről, viszont akkor a teljes dolgozói létszámot sikerült elhelyezni az épületekben. Ezért úgy gondolja, a vezetőség érvelése nem állja meg a helyét, miszerint nincs hely az emberek elhelyezésére a sztrájk ideje alatt.

Elmesélte még, hogy a munkáltató a járványra hivatkozva azt sem engedte meg a szakszervezetnek, hogy sörpadokat, gázmelegítőket, valamint sátrat állítsanak fel a hidegben sztrájkoló dolgozóknak.

Mint arról a Mércén korábban beszámoltunk, február 23-án egyszer már figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun gyöngyösi alkalmazottai, miután az idei bértárgyalások megrekedtek a felek között. A Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi szervezete eredetileg 10 százalékos általános alapbéremelést kért, amely megfelel az elmúlt 3 év átlagának. A vállalat azonban most ennek a felét ajánlotta fel a legnagyobb létszámban dolgozó szerelék-összeállító alkalmazottainak. A szakszervezet azóta engedett követelési igényéből: most már megelégednének a 8 százalékos emeléssel is. Mivel februárban a munkáltató nem engedett a dolgozók követelésének, a Vasas Szakszervezet most rendhagyó akciót tervez: holnaptól három napon keresztül minden nap és minden műszakban 2 órára le fog állni a termelés.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!