Különböző szakszervezeteket tömörítő bérszövetség alakult a napokban, melynek célja, hogy a Fővárosi Önkormányzat megfelelő pénzügyi forrást biztosítson a dolgozók idei bérfejlesztésére. A résztvevő szakszervezetek nem fogadják el a főváros által tett 0 százalékos béremelési ajánlatot, ezért most egyesített erővel lépnek fel az általuk képviselt dolgozók érdekeinek érvényesítése ügyében – írja a Mérce.

A szövetség tagjai a BKV és a BKK szakszervezetei, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ), a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ), valamint a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) megalakulásukról levélben tájékoztatták Karácsony Gergely főpolgármestert és kérték az érdemi tárgyalások mielőbbi megkezdését.

A levélben hangsúlyozták, hogy együttes erővel, összehangolt akciókkal kívánják majd felhívni a figyelmet arra, hogy a nulla százalékos ajánlat egyikük számára sem elfogadható.

A szövetség tagjai tisztában vannak a koronavírus járvány okozta nehéz gazdasági helyzettel, valamint az önkormányzatokat, így a Fővárosi Önkormányzatot is sújtó kormányzati intézkedésekkel. Azonban ennek ellenére sem tekintenek el az idei béremeléstől, ezért azt kérik, hogy a Fővárosi Önkormányzat biztosítson megfelelő pénzügyi forrást a dolgozói bérek emelésére.

Kordás László MASZSZ alelnök, a bérszövetség koordinátora a Mércének azt nyilatkozta, a szakszervezetek egyeztetése során még nem tettek javaslatot az általuk optimálisnak ítélt béremelésről, viszont arra jutottak, hogy a közszolgáltató cégek tulajdonosai mindenhol 0 százalékos béremelési ajánlatot tettek, ami szerintük elfogadhatatlan. Ez a kormányzati elvonásoknak is köszönhető, ugyanis az önkormányzatoknak országszerte annyira kevés bevételük van, hogy nem tudnak a bérfejlesztésekre forrásokat elkülöníteni. Levelükkel elsősorban azt várják a fővárostól, hogy jelöljön ki egy tárgyaló felet, akivel meg tudják kezdeni az egyeztetéseket a dolgozók béremeléséről, valamint azt is tudni akarják, hogy meddig hajlandó elmenni az önkormányzat ez ügyben.

A MASZSZ elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a főváros nem hajlandó az együttműködésre, a szakszervezetek kénytelenek lesznek egyéb eszközökhöz folyamodni a dolgozók érdekeinek érvényesítése ügyében. Kordás a sztrájk lehetőségét sem veti el ha maradnak a 0 százalékos ajánlatok.

A szövetséghez később csatlakozott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete is. Kordás azt is hozzátette, a csatlakozók köre továbbra is bővülni fog.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!